Strauss-Kahn getuigt in de rechtszaal in Lille
NOS Nieuws

'Dat is DSK, maar dan met kleren aan'

De rechtszaak tegen Dominique Strauss-Kahn is ongeveer halverwege en de voormalig IMF-baas houdt vol dat hij geen misdaad heeft begaan. DSK wordt verdacht van het leveren van sekswerkers voor een prostitutienetwerk. De afgelopen dagen kwamen Strauss-Kahn, andere verdachten en (ex-)prostituees aan het woord in de rechtszaal in Lille.

Een van de vrouwen, een ex-prostituee die zich Jade noemt vertelt over het moment dat ze zich realiseerde dat de man die ze kende van de orgies, beroemd was. "Dat is hem, maar dan met zijn kleren aan", zei ze toen ze de Fransman op televisie zag kort na een van de seksfeesten.

Het was een vernederend schouwspel.

Ex-prostituee 'Jade'

Een orgie in 2009 waar DSK aanwezig was noemt 'Jade' een slachthuis. "Er lagen matrassen kriskras door elkaar op de vloer. Het was een vernederend schouwspel. Ik wist ook niet of al die mensen wel gedoucht hadden, ik wilde er niets mee te maken hebben."

Strauss-Kahn, die topman van het Internationaal Monetair Fonds was, legt uit in de rechtszaal waarom hij de seksfeestjes bezocht. "Ik had een hectisch leven en niet veel mogelijkheden om mij te ontspannen. Deze sessies waren een manier."

En, zegt de Fransman, zo vaak gebeurde het niet. "We hebben elkaar twaalf keer ontmoet in vier jaar. Het was niet de ongebreidelde activiteit die het Openbaar Ministerie ervan maakt. Ik had in die tijd andere dingen te doen."

DSK was druk met de economische crisis die wereldwijd woedde. "Ik geloof dat het IMF de wereld heeft gered van een crisis die zo erg had kunnen zijn als die van 1929."

Maar de vraag waar het vooralsnog om draait in het proces, is of DSK wist dat de vrouwen betaald werden. Hij claimt van niet. Over een keer dat hij spontaan seks had met vrouwen in de kelder van een restaurant: "Ik ben er niet trots op, maar ik maak wel vaker mee dat vrouwen zich aan mij opdringen."

Geen reden voor DSK om aan te nemen dat de vrouwen betaald werden dus. De advocaat van Strauss-Kahn sluit zich daarbij aan. "Ik daag jullie uit om een prostituee en naakte vrouw van elkaar te onderscheiden."

"Mensen zeggen dat de vrouwen werden weggegeven op die feesten", doet medeverdachte Fabrice Paszkowski er nog een schepje bovenop. "Maar het echte cadeau was Dominique Strauss-Kahn." Een van de vrouwen in de rechtszaal heeft Paszkowski aangewezen als de vrouwenronselaar van DSK.

Betalen voor seks is in Frankrijk niet verboden, maar het georganiseerd inhuren van prostituees op feesten wel. De rechtszaak tegen DSK is op 2 februari begonnen en duurt in totaal drie weken. Hij kan tien jaar cel krijgen en een boete van 1 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl