Opstelten en Rutte in de Tweede Kamer NOS

Het kabinet blijft benadrukken dat de Nederlandse veiligheids- en opsporingsdiensten op dit moment voldoende geld hebben om hun werk te doen. 

"Op dit moment zijn alle betrokken instanties in staat te doen wat te doen", zei premier Rutte in de Tweede Kamer. "Het is een illusie dat bescherming tegen terroristen voor 100 procent te koop is." 

Mankracht

De oppositiepartijen maken zich grote zorgen over de huidige capaciteit bij politie, marechaussee en de veiligheidsdiensten voor het anti-terreurbeleid. Ze denken dat er te weinig mankracht is bij de veiligheidsdiensten. Politie en marechaussee krijgen vanwege de terreurdreiging andere werkzaamheden, waardoor andere zaken blijven liggen.

Voldoende

Coalitiepartijen VVD en PvdA delen de kritiek niet en denken dat het kabinet op dit moment wel voldoende doet.

Volgens Rutte houdt het kabinet continu in de gaten of de veiligheidsdiensten genoeg geld en middelen hebben. Er wordt ook onderzoek naar gedaan en dat is binnen enkele weken klaar. 

De oppositiepartijen nemen geen genoegen met het antwoord van het kabinet. Ze willen nu al exact weten wat de gevolgen zijn van het verschuiven van de prioriteiten van het veiligheidspersoneel.

Een meerderheid van de Kamer wil wel dat er een hoorzitting komt naar de capaciteit van de veiligheidsinstanties. Het kabinet is niet tegen een hoorzitting, maar stelt wel voor om eerst het onderzoek af te wachten. 

De hoorzitting zal deels openbaar en deels besloten zijn. 

STER reclame