Vandaag zijn er vredesbesprekingen over Oekraïne in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Onder meer de Russische president Poetin, zijn Oekraïense evenknie Porosjenko, de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande zitten aan tafel. En die tafel staat niet in zomaar een gebouw.

De besprekingen zijn in het Paleis van de Onafhankelijkheid, een gigantisch gebouw in het centrum van Minsk. Het paleis van Sovjet-achtige proporties heeft honderden kamers en een vloeroppervlak van 50.000 vierkante meter, zo'n zeven voetbalvelden.

Aan de buitenkant ziet het er modern uit en de inrichting van het paleis is luxueus te noemen: marmer op de glimmende vloeren en muren, goudkleurige deurknoppen en andere krullerige details.

Het gebouw heeft verder een gigantische centrale hal met daarin flink ornament en voor de deur ligt een groot plein met daarop een, wederom grote, vlag van Wit-Rusland.

President Loekasjenko, die ook wel de laatste dictator van Europa wordt genoemd, gaf in 2011 opdracht voor de bouw van het paleis en twee jaar later was het af. "We laten aan de hele wereld zien dat Wit-Rusland een staat is die klaar is voor de toekomst", zei Loekasjenko bij de opening. De president van het in 1991 van de Sovjet-Unie afgescheiden land, noemde het paleis toen een symbool van soevereiniteit en onafhankelijkheid.

Het lijkt een toepasselijke locatie dus, want na de besprekingen van vandaag zal wellicht blijken hoe het gesteld is met de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oost-Oekraïne.

STER reclame