Patiënten moeten meer centraal komen te staan ANP
NOS Nieuws Politiek

Oppositie kritisch over verpleeghuisplan

Een aantal oppositiepartijen heeft flinke kritiek op de verpleeghuisplannen van staatssecretaris Van Rijn.

Het CDA vindt de plannen een "verre toekomstvisie die voor de nijpende situatie van nu weinig oplossingen biedt". D66 vraagt zich vooral af hoe de plannen zullen worden uitgewerkt. De SP vindt dat de verpleeghuiszorg helemaal niets met de plannen opschiet. Volgens Tweede Kamerlid Leijten blijven de bezuinigingen gewoon gehandhaafd, en doet de staatssecretaris te weinig tegen zorginstellingen die geld verspillen.

Van Rijn presenteerde zijn plannen vanmorgen. Kern ervan is dat verpleeghuizen die het slecht doen harder worden aangepakt. Wie in de ogen van patiënten en hun familie slecht presteert, krijgt de Inspectie voor de Gezondheidszorg vaker over de vloer. Daarnaast krijgen ouderen meer te zeggen over hun zorg. Ook moet de bureaucratie minder. 

Onduidelijk is of er extra geld bij komt voor de zorg. Dat wil Van Rijn aan de hand van gesprekken met het veld nog bekijken.

Van Rijn: verpleeghuiszorg wordt beter

SP-Kamerlid Leijten: "Van Rijn spreekt heel veel mooie voornemens uit, maar uiteindelijk verandert er niets. Deze lege huls is geen oplossing voor de problemen in de verpleeghuizen maar een verkiezingsoplossing voor de PvdA."

CDA-Kamerlid Keijzer: “De plannen van Van Rijn zijn toekomstmuziek. De problemen zijn nu al groot. Falende bestuurders moet je nu aanpakken en niet na uitgebreide evaluaties.”   

De ChristenUnie is positiever over het plan van de staatssecretaris. Kamerlid Dik Faber: “Uit de plannen van de staatssecretaris blijkt in ieder geval dat hij doorheeft dat er belangrijke stappen moeten worden gezet in de verpleegzorg. Ik zie goede punten in het plan, zoals de onaangekondigde inspecties. Ik heb nog wel vragen over de rol van mantelzorgers. Ik wil van de staatssecretaris weten of die meer bij de gang van zaken in een verpleeghuis betrokken worden en hoe dat gaat gebeuren.” 

STER reclame