Het Paleis van de Onafhankelijkheid waar de besprekingen plaatsvinden NOS / Jeroen Wollaars

Het Kremlin heeft bevestigd dat de Russische president Poetin naar Minsk gaat voor vredesbesprekingen over Oekraïne. De andere deelnemers aan het topoverleg in de Wit-Russische hoofdstad zijn de Oekraïense president Porosjenko, de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande.  

Hollande en Merkel hebben al laten weten dat ze naar Minsk reizen, net als Porosjenko. Het overleg begint waarschijnlijk rond 16.00 uur Nederlandse tijd. 

Een woordvoerder van Merkel geeft aan dat het feit dat het topoverleg doorgaat een sprankje hoop geeft, maar dat het resultaat nog steeds zeer onzeker is. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier reist met Merkel naar Minsk.

Poetin praat met Merkel en Hollande over Oekraïne AFP
Het Kremlin bevestigt: Poetin komt

Porosjenko zegt dat een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren de inzet is van Oekraïne en de EU. Als de crisis escaleert dan zal Kiev niet aarzelen om de noodtoestand in heel Oekraïne uit te roepen, zegt Porosjenko.

Niet realistisch

De Russische minister Lavrov, die ook naar Minsk gaat, zei op een persconferentie dat hij vooruitgang ziet in de voorbereidende gesprekken voor het topoverleg. Er zijn volgens de Russische minister vooral nog vragen over wie de grens tussen Oekraïne en Rusland controleert. 

De eis van Kiev dat de volledige controle in handen komt van het Oekraïense leger noemt Lavrov niet realistisch. Hij zegt dat Kiev en de separatisten daar samen uit moeten komen. Lavrov beschuldigde Kiev ervan vlak voor het topverleg nog snel grondgebied te willen heroveren om zo een betere onderhandelingspositie te bewerkstelligen.  

Vlak voor het overleg vinden nog steeds zware gevechten plaats in het oosten van Oekraïne. Bij aanvallen op een spoorwegknooppunt in Debaltsevo vielen volgens Kiev zeker 19 doden, allen militairen. In Donetsk kwam zeker één persoon om het leven bij een busstation dat geraakt werd door een explosief.

Topoverleg in enorme zaal

STER reclame