A.L. Snijders Vincent Mentzel

Nederland Leest 2015 staat in het teken van korte verhalen. Speciaal voor deze campagne stelt A.L. Snijders, bekend als schrijver van Zeer Korte Verhalen, een bundel samen met een staalkaart van korte verhalen uit de Nederlandse geschiedenis. 

Welke schrijvers een plek in die verhalenbundel krijgen, weet Snijders nog niet. "Behalve Nescio, die komt er absoluut in", vertelt hij. Ook zal hij in de bundel op een aantal van de gekozen verhalen reageren met een zeer kort verhaal. 

Zkv

Die zeer korte verhalen noemt hij zelf zkv'tjes. Die kunnen heel kort zijn; soms maar een paar regels. 

A.L. Snijders leest voor

De stichting CPNB, die Nederland Leest organiseert, noemt A.L. Snijders de grootmeester van het korte verhaal. In 2010 kreeg de schrijver de prestigieuze Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.

Het kostte enige moeite om Snijders over te halen voor Nederland Leest. "Ik wilde het niet doen. Het is gecompliceerd en het ligt ver buiten mijn macht", zegt A.L. Snijders. CPNB wist hem over te halen toen ze hem bezochten thuis in Lochem. "Op zo'n moment smelt je." 

Niet populair

Het korte verhaal is niet populair in Nederland. Ook de boeken van Snijders hebben beperkte oplages. De schrijver weet niet waar dat aan ligt. Heel anders is dat in de Verenigde Staten, het land waar het korte verhaal is geboren. Daar is het populair, net als in Engeland. "Het is raadselachtig waarom het hier niet lukt",  vindt Snijders. 

Nederland Leest wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd. In de maand november is de geschenkbundel gratis op te halen bij openbare bibliotheken. Hoe groot de oplage dit jaar wordt is nog niet bekend. Vorig jaar verscheen Een vlucht regenwulpen van Maarten 't Hart in een oplage van 510.490 exemplaren.

Korte verhalen bij Nederland Leest 2015

STER reclame