Oekraïense militairen patrouilleren eerder dit jaar in Debaltsevo
NOS Nieuws

'Negentien doden bij aanval op spoorweg Debaltsevo'

Bij aanvallen op een belangrijk spoorwegknooppunt in Debaltsevo zijn negentien Oekraïense militairen om het leven gekomen, meldt het Britse persbureau Reuters op basis van een woordvoerder van het leger. 78 militairen zouden gewond zijn geraakt.

De doden vielen volgens de legerwoordvoerder bij raketaanvallen, beschietingen en confrontaties. Meer informatie is niet bekend, ook niet of er slachtoffers zijn gevallen onder de separatisten.

Donetsk

Bij een inslag in de stad Donetsk is zeker één dode gevallen. Dat gebeurde bij een busstation in het centrum van de stad. Het slachtoffer is een buschauffeur.

Een stadsbus en een bestelwagen brandden uit. De OVSE is bij de bussen om te kijken wat er is gebeurd en op zoek naar delen van het projectiel. "Het is nooit eerder gebeurd dat een projectiel zo dicht bij het centrum insloeg", zegt Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma vanuit Donetsk.

Hulpdiensten ter plekke melden volgens Reuters dat er nog iemand om het leven is gekomen. Dat slachtoffer zou in het ziekenhuis aan zijn verwondingen zijn bezweken. Ook zijn er berichten over nog meer slachtoffers, maar die zijn onbevestigd.

  • AFP
    Van de bus is na de aanslag nog weinig over
  • Rudy Bouma / Nieuwsuur
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • Rudy Bouma/Nieuwsuur
    De OVSE doet onderzoek
  • Rudy Bouma/Nieuwsuur
  • Rudy Bouma/Nieuwsuur
  • Rudy Bouma/Nieuwsuur
  • Rudy Bouma/Nieuwsuur
  • Rudy Bouma/Nieuwsuur

Vannacht is ook een metaalfabriek in de stad aangevallen. Het zou om een afzwaaier van die aanval kunnen gaan. Wie er achter de aanval zit, is onduidelijk. Volgens Bouma zeggen de inwoners van Donetsk dat het Oekraïense leger die heeft uitgevoerd.

Minsk

In de afgelopen dagen is er flink gevochten in het oosten van Oekraïne. Waarschijnlijk komen vanmiddag bondskanselier Merkel en de presidenten Hollande, Porosjenko en Poetin in Minsk bij elkaar voor vredesbesprekingen.

De Oekraïense president Porosjenko bezocht vanochtend Kramatorsk, zo'n 50 kilometer van het front. Daar kwamen gisteren 16 mensen om het leven bij een raketaanval, volgens Kiev. Tijdens zijn bezoek zei Porosjenko dat Oekraïne een wapenstilstand wil. Alle buitenlandse troepen moeten weg en de grens moet worden gesloten.

In Minsk wordt in de zogenoemde contactgroep vanochtend verder gesproken door vertegenwoordigers van Oekraïne en de separatisten, meldt het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Die gesprekken zijn nog niet begonnen. Ook de OVSE en vertegenwoordigers van Rusland zullen erbij aanwezig zijn.

Reuters meldt dat volgens een Russische diplomatieke bron de kans 70 procent is dat de vier leiders vanmiddag een akkoord bereiken over het oplossen van de crisis in Oekraïne. De presidenten reizen niet voor niets af naar Minsk, volgens de bron. Overigens is nog steeds niet bevestigd dat ze alle vier naar de Wit-Russische hoofdstad gaan.

Dode bij granaatinslag Oekraine

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl