1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

D66 wil wijkagent op school tegen radicalisering

D66 wil dat speciale wijkagenten op middelbare scholen een oogje in het zeil gaan houden, om extremisme bij jongeren eerder op te kunnen sporen. De partij vindt het belangrijk dat radicaliserende jongeren eerder in zicht komen, omdat er dan nog ingegrepen kan worden.     

D66-Kamerlid Berndsen: "Mijn bedoeling is dat een vaste wijkagent bekend is bij de school, waar leerlingen en leraren bij terechtkunnen. Op die manier ontstaat er een laagdrempelige situatie om naar zo'n agent toe te stappen."

Preventief

Volgens D66 zijn er geen extra politiemensen nodig voor de functie van 'schoolwijkagent', maar levert het juist banen op. Berndsen: "Er zijn ongeveer 26.000 geradicaliseerde jongeren in Nederland, schatten we. Die zouden we nu allemaal in de gaten moeten houden. Ieder mens snapt dat dat niet kan. Daar heeft noch de AIVD noch de politie de capaciteit voor. Wij denken dat we veel beter preventief iets kunnen doen, met name omdat dit probleem niet zomaar opgelost is." 

D66 pleit niet voor een schoolwijkagent op iedere school, maar alleen bij scholen met een verhoogd risico. Berndsen denkt aan 50 speciale wijkagenten door heel het land.

Buddy's

Ook het CDA benadrukt dat op een aantal scholen een voedingsbodem is voor radicalisering. Kamerlid Oskam ziet wel wat in agenten als "schoolbuddy's". Die moeten samen met de scholen voorkomen dat jongeren ontsporen. 

Minister Opstelten zei in een reactie dat er al gemeenten zijn met schoolagenten. En hij ziet ook wel de voordelen van agenten die op scholen jihadisme tegengaan. Maar of dat in de praktijk een goed middel is, moet worden beoordeeld door het plaatselijke gezag, vindt de minister. Hij is ook niet van plan er extra geld voor ter beschikking te stellen. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl