De Amerikaanse hulpverleenster Kayla Jean Mueller, viel in 2013 in handen van IS
NOS Nieuws

Obama meldt dood Amerikaanse gevangene IS

President Obama heeft gemeld dat de Amerikaanse Kayla Jean Mueller, die in handen was van de terreurgroep IS, dood is. De president deed geen mededelingen over de omstandigheden van haar dood. Ze was 26 jaar. Begin februari sprak de president voor het eerst in het openbaar over haar lot.

Mueller ging in 2012 naar Syrië voor een Deense humanitaire organisatie. In augustus 2013 vertrok ze naar Aleppo, waar ze werd gevangengenomen door IS.

Obama bood bij de bekendmaking van Muellers dood zijn condoleances aan aan haar ouders. Hij noemde IS een weerzinwekkende en haatdragende organisatie, die in alles het tegendeel is van mensen als Kayla Mueller.

IS meldde vrijdag dat de Amerikaanse als enige bij een bombardement van de Jordaanse luchtmacht om het leven was gekomen. De Amerikanen konden het bericht van haar dood toen niet bevestigen en Jordanië deed het bericht af als propaganda.

Ouders

De ouders van Mueller zeggen in een verklaring dat ze volkomen verslagen zijn door het nieuws van de dood van hun dochter. Ze voegden in hun verklaring een brief bij die Kayla vorig jaar in gevangenschap schreef.

Het Witte Huis zegt dat IS dit weekeinde de ouders in een persoonlijke boodschap heeft ingelicht over haar dood. De Amerikaanse inlichtingendiensten gingen vervolgens na of het bericht authentiek was. Vandaag werd de dood van Mueller bevestigd.

"Hoe lang het ook duurt, de Verenigde Staten zullen de verantwoordelijken voor de ontvoering en dood van Kayla Mueller vinden", zei Obama.

Austin Tice

Het Witte Huis liet na de presidentiële verklaring weten dat nog minstens één Amerikaan in het Midden-Oosten wordt gegijzeld. Meer wilde woordvoerder Josh Earnest daar niet over kwijt.

Het is onduidelijk of hij doelde op de freelancejournalist Austin Tice, die in augustus 2012 in Damascus verdween. Hij stond toen op het punt om naar Beiroet in Libanon te reizen. Familie en vrienden hebben een website voor hem in het leven geroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl