Een Starbucks-vestiging bij een tankstation
NOS Nieuws

Kamer krijgt inzicht in deal Starbucks

De Tweede Kamer krijgt inzage in de afspraken tussen de Belastingdienst en Starbucks. Staatssecretaris Wiebes gaat in op een verzoek uit de Tweede Kamer.

Wiebes zei eerder dat hij in bijzondere gevallen de Kamer inzage wil geven in vertrouwelijke afspraken van de Belastingdienst met multinationals. In beginsel vond hij Starbucks niet zo'n geval, omdat de Europese Commissie bezig is met een onderzoek naar de deals met de Amerikaanse koffieketen.

De staatssecretaris schrijft nu aan de Kamer dat over dit specifieke geval inmiddels zoveel is openbaar gemaakt, dat pragmatisme het wint van principes. Hij is daarom bereid om de leden van de Kamercommissie voor Financiën in een besloten en vertrouwelijke briefing te informeren. Daarin krijgt de Kamer een "volledig, helder en transparant beeld", aldus Wiebes.

De Europese Commissie doet onderzoek naar de deal tussen Nederland en Starbucks. Volgens Brussel is er misschien sprake van verboden staatssteun, omdat de belastingovereenkomst die Nederland met het Amerikaanse bedrijf sloot te gunstig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl