De websites van de Rijksoverheid kampen met een onbekende storing. EPA
NOS Nieuws Politiek Tech

Grote websites plat door grootschalige storing

Verscheidene grote websites kampen met een grootschalige storing die al sinds de ochtend duurt. Onder meer de site van de Rijksoverheid en Telfort zijn onbereikbaar. GeenStijl lag ook een tijd plat.

De oorzaak van de storing is nog onbekend, laat het ministerie van Algemene Zaken weten. Volgens de woordvoerder wordt er hard aan gewerkt om de sites weer in de lucht te krijgen.

De storing van www.rijksoverheid.nl begon om kwart voor tien. Bij de rijksoverheid gaat het om tientallen sites die nu niet bezocht kunnen worden. De Belastingdienst is wel in de lucht.

Gebroken fiberkabel?

De storing ligt bij het bedrijf Prolocation, dat webruimte en netwerkverbindingen aanbiedt aan bedrijven. Het bedrijf is telefonisch ook niet bereikbaar.

Technologiesite Tweakers haalde eerder een klant van Prolocation aan die een gebroken glasvezelkabel als oorzaak van de storing noemde, maar de klant trekt dat verhaal nu terug. 

Geenstijl.nl is inmiddels weer online met een beperkte site, via een tijdelijke website die niet bij Prolocation is gehuisvest.

In mei 2013 lagen de sites van de Rijksoverheid ook plat, maar dat kwam door een DDoS-aanval. Destijds duurde de storing vier uur.

STER reclame