In de strijd tegen het terrorisme moeten geheime diensten meer mogelijkheden krijgen, vindt een Kamermeerderheid. De AIVD en MIVD zouden bijvoorbeeld internet makkelijker moeten kunnen aftappen. 

Vandaag debatteert de Kamer over het onderwerp. Het kabinet stelde in november voor om de inlichtingendiensten meer armslag te geven.

Ondanks bezwaren van privacy-experts vinden de meeste fracties dat dit moet gebeuren. "Dit is hard nodig om terrorisme effectief aan te pakken", aldus PvdA-Tweede Kamerlid Recourt. Volgens hem wordt in het voorstel de privacy goed in het oog gehouden.  

Ook woordvoerder Dijkhoff van coalitiepartner VVD vindt het plan van minister Plasterk een goede balans tussen veiligheid en privacy. "Online vrijheid en veiligheid zijn ook een zaak voor de inlichtingendiensten", zegt Dijkhoff. 

'Toneelstuk voor de bühne'

De SP is tegen de plannen en noemt de maatregelen "regels op papier" en een "toneelstuk voor de bühne". Volgens Tweede Kamerlid Van Raak lijkt het zo of de veiligheid beter gewaarborgd kan worden, maar "hebben we hier geen idee wat de Amerikanen hier allemaal uitspoken en wat ze allemaal met onze gegevens doen".

VVD-er Dijkhoff: "Dat is een beetje paradoxaal. We hebben ook geen idee wat de Russen en Chinezen doen. Je kunt onze diensten maar beter de mogelijkheden geven om mensen die kwaad willen op internet in de gaten te houden, zonder de communicatie van elke Nederlander af te tappen".

STER reclame