De Taliban worden steeds crimineler
NOS Nieuws

'Taliban gedragen zich steeds meer als gangsters'

De Taliban houden zich steeds meer bezig met criminele activiteiten in Afghanistan. Dat schrijft een team van experts van de Verenigde Naties in een rapport aan de Veiligheidsraad. Volgens het rapport heeft de organisatie steeds meer criminele en minder politieke ambities.

Volgens de VN houden de Taliban zich onder meer bezig met drugshandel, afpersing en illegale mijnbouw. Ook aan ontvoeringen verdienen de Taliban veel geld. In het rapport staat dat ze de afgelopen jaren meer dan 14 miljoen euro aan losgeld hebben ontvangen.

De Taliban houden zich in verschillende gebieden in Afghanistan bezig met illegale mijnbouw. Volgens de VN verdienen ze niet alleen aan de illegale handel, maar eisen ze ook geld om mijnwerkers te beschermen. Ook vrachtwagenchauffeurs die edelstenen vervoeren moeten geld betalen aan de Taliban.

Veiligheid

Dat de Taliban zich bezighouden met criminele activiteiten is al langer bekend, maar volgens het VN-rapport gebeurt dat op steeds grotere schaal. Ook is er steeds meer samenwerking tussen de Taliban en bestaande criminele organisaties.

De experts van de VN zijn bang dat dit grote gevolgen heeft voor de veiligheid en de kans op vrede in Afghanistan. Ze roepen de Veiligheidsraad op om de bestaande sancties tegen de Taliban op te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl