NOS Nieuws

Kamp gaat tijdelijk minder gas winnen in Groningen

Kamp vermindert gaswinning

De gaswinning in Groningen wordt voorlopig teruggeschroefd. Het eerste half jaar verlaagt minister Kamp van Economische Zaken de gasproductie naar 16,5 miljard kubieke meter.

Dat betekent niet dat er op jaarbasis minder gewonnen wordt. Minister Kamp beslist pas in juli of hij de maximale hoeveelheid te winnen gas (39,4 miljard kuub voor 2015) verder inperkt. Pas dan heeft het kabinet de benodigde informatie om te beslissen of er wegens de veiligheid minder geproduceerd moet worden, stelt de minister. Mogelijk wordt de productie dan verlaagd naar 35 miljard kubieke meter. Door nu minder te winnen, houdt Kamp die mogelijkheid open.

Als Kamp inderdaad besluit om de productie zo ver te verlagen, kost dat de overheid ongeveer 1 miljard euro.

Tijdens een persbijeenkomst maakte Kamp een aantal maatregelen bekend waarin hij Groningers tegemoetkomt. Zo wordt er geld vrijgemaakt voor mensen die hun huis willen verstevigen en worden 11.000 inspecties uitgevoerd naar de schokbestendigheid van woningen.

Ook komt er een Nationaal Coördinator Groningen, die de grootscheepse operatie om de provincie veiliger en leefbaarder te maken in goede banen moet leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl