DSK bij het verlaten van de rechtbank in Lille vorige week
NOS Nieuws

'DSK en zijn vrienden hebben ons veel kwaad gedaan'

Deze week wordt de Franse ex-politicus Dominique Strauss-Kahn (vaak DSK genoemd) verhoord door de rechtbank in Lille. Hij wordt verdacht van souteneurschap: jarenlang zou DSK vrouwen hebben aangezet tot prostitutie. Uit het strafdossier doemt een wereld vol luxe op: chique hotelkamers, champagne en dure callgirls. De werkelijkheid is héél anders, zegt een van de betrokken vrouwen.

De vrouwen ontmoetten hem op hotelkamers in Parijs, Brussel, New York en Washington. "Ik wist aanvankelijk niet dat ik betaald werd voor seks met DSK. Er werd alleen gezegd dat het een belangrijk iemand was en dat ik mijn mond erover moest houden", zegt een van de vrouwen in een televisieprogramma. Ze wil niet met haar echte naam genoemd worden, maar is bekend onder de naam Jade.

Gewelddadige klanten

"In de hotelkamers zijn een heleboel dingen gebeurd die nu verzwegen worden", gaat ze verder. "Niet alleen door DSK, maar ook door andere mannen."

"Ze hebben ons kwaad gedaan, veel kwaad. Daarom moeten ze berecht worden", zegt Jade. "We werden slecht behandeld en dat komt allemaal weer boven tijdens dit proces. Er komen herinneringen boven aan gewelddadige klanten." Jade is als civiele partij betrokken bij de zaak tegen DSK en dertien anderen, samen met nog drie andere prostituees of ex-prostituees.

De vrouwen proberen samen op te trekken tijdens het proces. Hoewel ze een andere achtergrond hebben en andere redenen om de prostitutie in te gaan, is er een overeenkomst: ze schamen zich, ze hebben verdriet gekend en ze hebben spijt van hun deelname aan het prostitutienetwerk.

Alles behalve glamoureus

Een aantal van de vrouwen heeft verklaringen afgelegd tegen de politie en de pers. Daaruit blijkt dat de ontmoetingen met het netwerk rond DSK alles behalve glamoureus waren. De seks was soms hardhandig en wreed. Nieuwe vrouwen werden eerst getest: een man had dan seks met haar, zonder betaling, om te kijken of ze goed was.

Sommige vrouwen werden dronken gevoerd. Bijna bewusteloos hadden ze dan seks met een hele groep mannen. Jade vertelt dat ze soms 24 uur per dag beschikbaar moest zijn. Ze sliep met haar kleren aan.

Hoe meer iemand betaalt voor een vrouw, des te meer hij denkt dat alles mag.

Advocaat Lorraine Questiaux

"Prostitutie gaat bijna altijd samen met geweld, of het nou gaat om vrouwen op straat of zogenoemde dure callgirls, zoals bij het netwerk rond DSK”, zegt advocaat Lorraine Questiaux van een belangenvereniging van prostituees. "Hoe meer iemand betaalt voor een vrouw, des te meer hij denkt dat alles mag."

"De meesten zijn uitermate kwetsbare vrouwen, ze kiezen vaak voor het beroep uit wanhoop; ze hebben geen geld en zijn er psychisch slecht aan toe", zegt Questiaux. "Daarom zijn ze een makkelijke prooi voor mannen met veel geld maar zonder geweten."

Ik heb nooit met geld proberen te krijgen wat niet te koop is.

Ex-prostituee Jade

"Betaalde seks laat sporen en littekens achter", zegt Jade. "Je kunt vijftien keer douchen, of twintig keer, maar de herinneringen was je daar niet mee weg. Ik ben uit het vak gestapt en moet nu een nieuw leven beginnen. Ik hoop dat dat kan als dit proces voorbij is. Ik durf mezelf in de spiegel aan te kijken: ik heb nooit gelogen, of gestolen of voor seks betaald. Oftewel ik heb nooit met geld proberen te krijgen wat niet te koop is."

Tien jaar cel

De zaak tegen DSK is vorige week begonnen en het verhoor van Strauss-Kahn start morgen. De voormalig topman van het Internationaal Monetair Fonds kan tien jaar gevangenisstraf krijgen en een boete van een miljoen euro als bewezen wordt dat hij daadwerkelijk prostituees voor de seksfeesten inhuurde.

Strauss-Kahn heeft al toegegeven dat hij de seksfeesten bezocht heeft, maar hij blijft volhouden nooit te hebben geweten dat de aanwezige vrouwen prostituees waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl