1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

'Uitspraak jihadzaak streep door rekening OM'

De vrijspraak voor twee Arnhemse moslims vandaag is een streep door de rekening van het Openbaar Ministerie. "Het OM probeert mensen tegen te houden, zodat ze niet naar het kalifaat afreizen, maar de rechter wil concrete bewijzen zien dat ze misdrijven gaan plegen of geweld gaan gebruiken", zegt justitieredacteur Robert Bas.

Het OM probeert potentiële Syriëgangers veroordeeld te krijgen voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. "Maar emigreren is niet strafbaar en het aanhangen van een ideologie ook niet", zegt Bas.

Aluminiumpoeder

Mohamed el A., een van de twee moslims die vandaag werden vrijgesproken, verklaarde dat hij wel naar Syrië wilde afreizen, maar om hulp te verlenen. De ander, Hakim B., zei dat hij slechts zijn broer wilde bezoeken in Turkije. De twee werden opgepakt in Duitsland met onder meer camouflagekleding en bivakmutsen in hun auto. Ook hadden ze afscheidsbrieven achtergelaten.

Eind januari werd de Amsterdamse Omar H. wel veroordeeld, in hoger beroep. Maar het verschil was dat H. op internet had opgezocht hoe hij bommen moest maken. Ook vond de politie in zijn woning tien meter ontstekingslont, aluminiumpoeder (waarmee explosieven gemaakt kunnen worden) en dvd's met jihadistisch materiaal.

Stroom indammen

Robert Bas denkt dat de uitspraak van vandaag gevolgen heeft voor andere zaken, bijvoorbeeld voor twee gezinnen uit Huizen die wilden afreizen naar het kalifaat van de terreurorganisatie IS. "De advocaat van de families verwacht dat de zaak wordt geseponeerd."

"Al met al komt de uitspraak heel slecht uit voor het OM. De politiek vraagt aan het Openbaar Ministerie om de stroom jihadgangers in te dammen, maar dit werkt dus niet", zegt Bas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl