ANP

Vakbond FNV Handel vreest voor een reorganisatie bij winkelbedrijf Blokker. Om 14.00 uur informeert Blokker bedrijfsleiders van de winkels op verschillende plekken door het hele land. Werknemers zijn opgeroepen om vanavond om 18.00 uur naar verschillende filialen te komen. 

"Mensen moeten ook naar hun werk komen als ze niet ingeroosterd staan. Dat doe je niet voor elke willekeurige mededeling," aldus Niels Suijker van FNV in het NOS Radio 1 Journaal.

Net als veel andere traditionele winkelbedrijven maakt Blokker lastige tijden door. Cijfers over alleen de Blokkerwinkels zijn niet beschikbaar. De meest recente cijfers van het moederbedrijf, Blokker Holding laten een daling van de winst en omzet zien van 4 tot 5 procent in 2013. Behalve de Blokkerwinkels zitten daarin ook ketens als Leen Bakker, Xenos, Bart Smit, Intertoys en Big Bazar. Bestuursvoorzitter Roland Palmer sprak toen van "opnieuw een moeilijk jaar." 

Blokker zit klem

Volgens Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing en Retailing aan Nyenrode Business University, zit Blokker in een klem nu de omzet onder druk staat. "Je moet investeren in de winkels, wat hoge kosten met zich meebrengt, en tegelijkertijd inzetten op online." Dat is niet vol te houden, zegt Koelemeijer in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik verwacht dat ze doorgaan met de flexibilisering van arbeid en dat ze winkels gaan sluiten om de kosten structureel te verlagen." 

Afgelopen vrijdag zei de FNV dat Blokker bezig is met een stille reorganisatie. Het bedrijf zou op een onwettige manier proberen om vaste medewerkers te ontslaan.

De bonden zijn uitgenodigd om morgenochtend bij Blokker op gesprek te komen. 

Blokker heeft 7000 werknemers en 615 winkels. Moederbedrijf Blokker Holding telt, inclusief de Blokker-keten, in totaal zo'n 2400 vestigingen en circa 22.000 werknemers.

STER reclame