De winkels zullen vandaag gewoon opengaan ANP

De toekomst voor warenhuisketen V&D is nog altijd uiterst onzeker. De gesprekken zijn gisteravond kort voor middernacht beëindigd. De betrokken partijen wilden na afloop niets zeggen over de stand van zaken.

"De V&D-winkels zullen vanochtend gewoon opengaan, maar er dreigt nu wel een probleem", zegt verslaggever Wessel de Jong. "Er is nog geen akkoord, dus per vandaag is er ook geen geld meer om de leveranciers te betalen. Maar hoe dat uitpakt, dat zullen we merken als de winkels opengaan."

De V&D in Den Haag is gewoon open

Uit de media

Ook bij het personeel is de onzekerheid groot. "We hebben vanochtend niets van de directie gehoord over de onderhandelingen", vertelt een medewerker van V&D in Den Haag in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben alles uit de media moeten vernemen."

Hij houdt niettemin goede hoop. "V&D zit al 127 jaar in de stadsharten van Nederland. Dat zal niet zomaar verdwijnen. Mocht het failliet gaan, dan zal er vast wel een doorstart gemaakt worden."

Een salarisverlaging van 6 procent ziet hij niet zitten. "Ik moet ook mijn rekeningen betalen. Ik wil best op de nullijn blijven, maar ik ga niet nog meer inleveren."

Wessel de Jong bij het V&D-hoofdkantoor

Gisteren zouden alle eigenaren van de V&D-winkelpanden hebben ingestemd met het plan om de huur van de V&D-winkelpanden te halveren, maar een definitief akkoord komt er pas als ook Sun Capital, de Amerikaanse eigenaar van V&D, zich in de onderhandelingen zal mengen.

"De verwachting is dat Sun Capital vanmiddag mee zal onderhandelen. Dus dan horen we hopelijk snel meer", zegt De Jong.

De vakbonden spraken gisteren ook kort met de directie van V&D, maar dat gesprek leverde niets op. "Ik heb sterk het gevoel dat we voor de vorm waren uitgenodigd," zegt Niels Suijker van FNV Handel in het NOS Radio 1 Journaal. "Wij hebben een heel concreet voorstel gedaan om iets in te leveren, met als voorwaarde dat het personeel niet over een half jaar op straat staat." V&D wilde hier niet op ingaan, aldus Suijker.

FNV en CNV houden dan ook vast aan het kort geding waarin ze de opgelegde loonsverlaging van 6 procent aanvechten. 

Naast V&D is het vandaag ook spannend bij Blokker. Vanavond komt het personeel bijeen in verschillende filialen.

STER reclame