Sjinkie Knegt, met in zijn kielzog Daan Breeuwsma en Freek van der Wart ANP

De Nederlandse shorttrackers hebben bij de wereldbeker in Dresden op de slotdag nog een hoofdprijs meegenomen. Het kwartet Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Mark Prinsen en Daan Breeuwsma greep goud door in de finale Hongarije met miniem verschil te verslaan.

Knegt onderstreepte nog eens geweldig te kunnen finishen. Hij drukte zijn schaats net iets eerder over de streep dan de laatste Hongaarse schaatser. Het was de tweede wereldbekerzege dit seizoen voor de Nederlandse mannenploeg. Eerder was Oranje de sterkste in Seoul. In het wereldbekerklassement namen de Nederlandse mannen de leiding over van Zuid-Korea. De Koreanen eindigden in Dresden als vierde.

Vrouwenaflossing

De Nederlandse vrouwen slaagden er niet in op de aflossing een medaille te veroveren. Yara van Kerkhof, Roza Kooystra, Lara van Ruijven en Rianne de Vries eindigden in de door Canada gewonnen eindstrijd als vierde. De verschillen tussen Italië (tweede), Frankrijk (derde) en Nederland waren klein.

Op de 500 meter en 1.500 meter was er zondag geen individueel Nederlands succes. Op de 500 meter sneuvelden Sjinkie Knegt en Freek van der Wart in de kwartfinales. Hetzelfde overkwam Yara van Kerkhof bij de vrouwen op de sprint. Knegt veroverde zaterdag op de 1.000 meter wel voor de vierde keer dit wereldbekerseizoen een medaille. Hij finishte balend als derde achter twee Russen. 

Volgende week is in het Turkse Erzurum de finale van de wereldbeker. Knegt verdedigt daar zijn leidende positie op de 1.000 meter.

Mannen aflossingsploeg pakt WB-goud Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
Vrouwen achtervolgingsploeg vierde bij WB Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame