Markus Henriksen zette AZ op voorsprong

AZ schuift na rust Groningen opzij

AZ heeft een einde gemaakt aan de ongeslagen status in eigen huis van FC Groningen. De Alkmaarders kwamen in de Euroborg met 2-0 achter, maar een uitstekende tweede helft leverde AZ een 4-2 zege op.

Na een rommelige beginfase met veel balverlies over en weer kwam Groningen met een gelukje op voorsprong via Tjaronn Chery. Hij legde net buiten het strafschopgebied aan voor een vrije trap en zag de bal via het hoofd van Steven Berghuis achter de prompt kansloze doelman Esteban in het doel verdwijnen.

Groningen was de betere ploeg en het duurde een half uur voor AZ van zich deed spreken. Berghuis kreeg de eerste kans, maar schoot hoog over, waarna Guus Hupperts Groningen-doelman Sergio Padt wel aan het werk zette met een geplaatst schot.

John van den Brom kijkt bedrukt na de 2-0 achterstand
    Michael de Leeuw schiet raak, 2-0 voor Groningen
    Steven Berghuis (r) brengt AZ terug in de wedstrijd

Tien minuten voor rust maakte Michael de Leeuw er met zijn twaalfde treffer van het seizoen 2-0 van. Esteban kreeg een afstandsschot niet onder controle en De Leeuw was er als de kippen bij om de bal in het net te jagen. In blessuretijd kreeg AZ weer wat hoop toen Berghuis bij de tweede paal een voorzet van Nemanja Gudelj binnen gleed.

AZ slaat terug

Waar Groningen voor rust de betere ploeg was, had AZ het na de pauze voor het zeggen. De Alkmaarders stapelden kans op kans en waren met name via Robert Mühren twee keer dicht bij de 2-2, met een kopbal (naast) en een nonchalante en vergeefse poging om Padt te poorten. De gelijkmaker kwam er later alsnog en Jeffrey Gouweleeuw was na een corner van Gudelj de doelpuntenmaker met een halve omhaal.

AZ drong aan en aan de hand van dirigent Gudelj werd Groningen steeds verder naar achteren gedrongen en vijf minuten na de 2-2 maakte Markus Henriksen er op aangeven van Mühren 3-2 van. De Noor tekende ook voor de eindstand met een geplaatst schot in de linkerbovenhoek.