Remco Campert brengt volgens de jury lichtheid in de Nederlandstalige literatuur
NOS Nieuws

Prijs der Nederlandse Letteren naar Remco Campert

De driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren gaat dit jaar naar Remco Campert. De 85-jarige schrijver krijgt de prijs van 40.000 euro komend najaar uit handen van de Belgische koning Filip. Dat heeft minister Bussemaker van Cultuur bekendgemaakt.

Campert heeft sinds zijn debuut in 1951 een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, zegt de jury. Hij schreef tientallen dichtbundels, romans en verhalenbundels en won veel literaire prijzen, waaronder de P.C. Hooft-prijs en de Gouden Ganzenveer.

Stilist

Volgens de jury brengt Campert lichtheid in de Nederlandstalige literatuur. "Hij is een groot stilist, die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken".

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt elke drie jaar toegekend door de Taalunie en wordt om en om uitgereikt door het Nederlandse en het Belgische koningshuis. In 2012 ging hij naar de Vlaamse dichter Leonard Nolens. Onder de eerdere winnaars zijn Harry Mulisch, Hella Haasse, Gerard Reve en Hugo Claus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl