President Poetin, president Hollande, president Porosjenko en bondskanselier Merkel tijdens een overleg in Milaan in 2014 EPA

De presidenten van Rusland en Oekraïne komen woensdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk bijeen voor overleg over de crisis in Oekraïne. Ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande zullen erbij zijn.

Merkel, Hollande en de presidenten Poetin en Porosjenko maakten de afspraak in een gezamenlijk telefoongesprek. Tijdens dat gesprek zou zijn gesproken over een allesomvattende vredesregeling. Morgen spreken enkele betrokkenen daarover eerst verder in Berlijn.  

In september vorig jaar ondertekenden Rusland en Oekraïne een bestand in Minsk, maar dat staakt-het-vuren hield geen stand. De afgelopen maanden barstte de strijd in Oost-Oekraïne weer in volle hevigheid los.

Nieuwe sancties

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft gedreigd nieuwe sancties af te kondigen tegen Moskou als Russische troepen niet vertrekken uit Oekraïne. Volgens Kerry is het Westen daarin eensgezind. 

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Hammond haalde fel uit naar Moskou. Hij zei dat president Poetin zich gedraagt als "een tiran uit het midden van de twintigste eeuw". 

'Rusland probeert het veiligheidslandschap van Centraal-Europa te wijzigen'

Rusland ontkent dat er Russische troepen meevechten in Oost-Oekraïne. President Poetin stelde gisteren dat sancties nooit het gewenste effect zullen hebben, al hebben ze wel een negatief effect op de economie van Rusland. 

"Moskou zal nooit een wereldorde accepteren die erop uit is de ontwikkeling van Rusland te dwarsbomen", zei de Russische president.

STER reclame