Het Russische hulpkonvooi klaar voor vertrek in de regio Rostov EPA

Terwijl de vredesonderhandelingen over de strijd in Oekraïne in volle gang zijn, stuurt Rusland alweer het dertiende hulpkonvooi naar het buurland. Het konvooi bestaat dit keer uit 170 vrachtwagens. 

Een deel gaat naar de oostelijke regio Donetsk, dat in handen is van pro-Russische separatisten. Een ander deel gaat naar Loegansk. In de vrachtwagens zit 1800 ton hulpgoederen voor de bevolking in het conflictgebied. Het gaat onder meer om voedsel, medicijnen en bouwmaterialen, meldt het Russische ministerie voor Rampen. 

Gesneuvelde militairen

Net als bij het eerste konvooi van augustus is er nog steeds discussie over de inhoud van de vrachtwagens. De Oekraïense regering vreest dat Rusland militairen en wapens meestuurt. Ook zijn er onbevestigde verhalen dat gesneuvelde Russische militairen vanuit Oekraïne in de trucks worden teruggebracht. 

De vrachtwagens passeren de grens bij overgangen die onder toezicht staan van de OVSE, maar het is niet duidelijk of alle trucks voortdurend worden geïnspecteerd, zegt NOS-correspondent David-Jan Godfroid. 

De konvooien staan los van de onderhandelingen, zegt Godfroid. Volgens hem waren ze al een poosje gepland. Het veertiende hulpkonvooi staat ook al op het programma. Dat vertrekt eind deze week.

Overleg

Vanmiddag gaat het diplomatieke overleg over de strijd in het oosten van Oekraïne telefonisch verder. Dan spreken de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande, de Oekraïense president Porosjenko en de Russische president Poetin onder meer over een nieuwe wapenstilstand. 

Merkel is vandaag in Washington, waar ze onder meer over de besprekingen van deze week in Moskou verslag uitbrengt aan president Obama. 

STER reclame