Bart Kamphuis

In Amsterdam duren de onderhandelingen over een reddingsplan voor het noodlijdende V&D nog altijd voort. Op de derde verdieping van het hoofdkantoor van het concern aan de Zuidas zijn de directie, vertegenwoordigers van de banken, eigenaar Sun Capital en de verhuurder van een van de winkelpanden bij elkaar. 

De partijen zitten al sinds 12.00 uur vanmiddag om de tafel en het is niet te zeggen hoe lang het overleg nog gaat duren. Betrokkenen bij de onderhandelingen gaan ervan uit dat als deze poging mislukt, het doek valt voor de warenhuisketen.

We hoorden net van iemand binnen dat er nog wel een beetje hoop is.

NOS-verslaggever Wessel de Jong

Volgens NOS-verslaggever Wessel de Jong is niet te zeggen of het een goed of een slecht teken is dat het allemaal zo lang duurt. "Ik kan het niet meer inschatten. We hoorden net wel van iemand binnen dat er nog wel een beetje hoop is", aldus De Jong. 

Als de partijen er niet uitkomen is het volgens hem "een vrij kansloos verhaal". "Maandag gaan de winkels dan misschien wel open, maar een faillissement is dan zeer nabij."

Investeren en bezuinigen

Sun Capital is bereid om meer geld in het noodlijdende warenhuis te steken. Eerder wilde Sun 40 miljoen euro in V&D investeren als daarnaast ook voor 40 miljoen werd bezuinigd. Nu wil de investeringsmaatschappij 60 miljoen euro uittrekken. 

Als de onderhandelaars het eens worden, krijgen de andere eigenaren van V&D-panden de uitkomst vanavond nog voorgelegd. Of zij akkoord gaan met het nieuwe reddingsplan is nog maar de vraag. In het plan van V&D moet er niet alleen extra geld komen van eigenaar Sun Capital, maar moet er ook bezuinigd worden op de vaste lasten. Zo wil het warenhuis een korting op de huur en het personeel moet loon inleveren.

IEF Capital eiste eerder deze week nog bij de rechter dat het vier toplocaties mocht ontruimen als V&D de huur niet betaalt. De uitspraak daarvan is uitgesteld, doordat V&D en IEF toch nog een ultieme poging wilden doen om eruit te komen.

Er lopen ook nog andere rechtszaken die zijn aangespannen door vastgoedeigenaren. En de vakbonden eisen in een kort geding dat het loonoffer van het personeel van tafel gaat.

Nog geen duidelijkheid V&D

Vakbonden

De vakbonden zijn niet geïnformeerd over deze reddingspoging, zegt Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond. Hij vindt het vreemd dat Sun Capital nu wel opeens meer geld beschikbaar heeft, terwijl Sun eerder zo stellig zei dat er geen enkele onderhandelingsruimte meer was. "Zeker nu er meer geld beschikbaar is, moet ook het loonoffer gewoon van tafel", zegt Den Heijer.

Niels Suijker van FNV Handel vindt het merkwaardig dat er "geen enkele vorm van energie" in wordt gestoken om ook met de medewerkers een akkoord te bereiken. "Er wordt blijkbaar wel met de banken en verhuurders gepraat, maar niet met ons", zegt hij.

STER reclame