NOS Nieuws

Koenders: wapens compliceren de zaak

Koenders: zwaardere sancties als gesprekken mislukken

Als het plan van Merkel en Hollande om met Poetin tot een oplossing te komen over het conflict in Oost-Oekraïne mislukt, dan zijn we terug bij af. Dat zegt minister Koenders die in München is voor een veiligheidsconferentie. Maar wapens leveren aan Oekraïne, zoals generaal Breedlove van de NAVO suggereert, vindt Koenders geen goed idee.

"Er zijn al zoveel wapens in Oekraïne. Het grote risico van wapens vanuit het westen is dat de Russische kant die direct zal aanvullen." Koenders is bang dat er dan een conflict kan ontstaan dat aan de Koude Oorlog doet denken. De minister van Buitenlandse Zaken hoopt dat de onderhandelingen met Poetin slagen.

Er zijn al zoveel wapens in Oekraïne.

Minister Bert Koenders

"Ik hoop dat ze eruit komen. Dat is ontzettend belangrijk omdat de situatie in Oost-Oekraïne echt ernstig geworden is. De zaak is gedestabiliseerd, veel doden elke dag, een staakt-het-vuren dat niet wordt gerespecteerd, grote problemen voor de burgers", zegt Koenders. Hij vindt het goed dat de Duitse en Franse president nu samen naar Poetin zijn gegaan.

Komen Merkel, Hollande en Poetin er niet uit, dan moeten er zwaardere sancties worden afgekondigd, vindt Koenders. "Maar wapens zullen de zaak niet makkelijker maken en het conflict misschien zelf wel verder compliceren en ons een richting induwen die gevaarlijk is voor Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl