In Noord-Nederland zijn vanmorgen door gladheid enkele tientallen ongelukken gebeurd. Op meerdere plekken zijn voertuigen van de weg geraakt.  

Het KNMI waarschuwt met code oranje voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel en Flevoland. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten om daar niet de weg op te gaan.

Op de A7 botsten bij Leek vier auto's op elkaar. Daarbij zijn drie gewonden gevallen van wie er twee slecht aan toe zijn. De snelweg is tussen Leek en Groningen in twee richtingen afgesloten.

Een van de gewonden hier was een automobilist die was uitgestapt na een ongeluk. De politie waarschuwt via Twitter dat dat erg gevaarlijk is en adviseert iedereen in de auto te blijven zitten. 

Op het koude wegdek wordt de motregen direct ijs. Daarom adviseren we mensen om even thuis te blijven en niet de weg op te gaan.

Rijkswaterstaat

Geslipte vrachtwagen

Ook tussen Bolsward en Witmarsum is de A7 afgesloten. Daar is een aantal auto's van de weg geraakt. Een geslipte vrachtwagen staat dwars over de weg.  

Verder zijn er ongelukken gebeurd op de A31 tussen Drachten en Leeuwarden, de A32 tussen Heerenveen en Drachten en op de A28 tussen Groningen en Assen. Ook daar vielen volgens de politie gewonden.

In weerwil van alle waarschuwingen is het "behoorlijk druk" op de A28, tussen Assen en Groningen, meldt verslaggever Rienk Kamer.  

Waarschuwing

In het hele land, met uitzondering van de drie zuidelijke provincies, moet het verkeer rekening houden met gladheid. Doordat er motregen valt op een koude ondergrond, kan het door ijzel verraderlijk glad zijn. 

Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer. In de loop van de ochtend neemt de kans op gladheid af. 

STER reclame