Patiëntenfederatie ziet 'goede ideeën'

ANP

Patiëntenfederatie NPCF is voorzichtig optimistisch over de aangepaste zorgwet van minister Schippers. Directeur Wilna Wind is vooral te spreken over de financiële stimulans voor zorgverzekeraars die veel ouderen en chronisch zieken in hun klantenbestand hebben. Die verzekeraars worden straks gecompenseerd. "De doelen zijn goed", zegt Wind.

Wind heeft wel vragen over het lagere eigen risico voor patiënten die kiezen voor een arts waarmee hun zorgverzekeraar een contract heeft. Dat is een van de kernpunten van Schippers' alternatieve zorgwet. Wind is bang dat zorgverzekeraars de premie gaan verhogen om het lagere eigen risico mogelijk te maken. "Het geld moet ergens vandaan komen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wilna Wind (NPCF) reageert op alternatieve zorgwet

Twijfels

Zorgverzekeraars Nederland is eveneens kritisch over het lagere eigen risico. Voorzitter Rouvoet zegt dat de aangesloten verzekeraars twijfels hebben over die maatregel, omdat die moeilijk uitvoerbaar zou zijn.

Volgens Rouvoet hebben zorgverzekeraars nu al de mogelijkheid om het eigen risico voor sommige patiënten te verlagen. "Maar er wordt in de praktijk heel weinig gebruik van gemaakt. (...) Ik ben er niet principieel tegen, maar het is lastig om op individueel niveau het eigen risico kwijt te schelden." De zorgverzekeraars zien ook juridische complicaties.

ZN ziet wel "positieve aanknopingspunten" in het plan van Schippers. Net als de Patiëntenfederatie willen de zorgverzekeraars snel met Schippers in gesprek.

Meer geld

Schippers heeft haar alternatieve plan vanmiddag gepresenteerd. Ze zegt dat het lagere eigen risico vooral aantrekkelijk is voor mensen die verwachten veel zorg nodig te hebben. Volgens de minister houden mensen meer geld over en wordt de drempel om naar de dokter te gaan lager.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Edwin Brugman, Vereniging van Artsen en Apothekers

De VvAA, de ledenorganisatie van zorgprofessionals, is niet tevreden met Schippers' alternatief. De vereniging zegt dat de minister niet onderbouwt hoe ze 1 miljard euro wil besparen. De VvAA zegt ook dat de invloed van zorgverzekeraars blijft groeien.

De VvAA was fel tegen het oorspronkelijke zorgplan van Schippers, met name omdat de vrije artsenkeuze daarin zou worden beperkt. 

STER Reclame