Bij het belegerde stadje Debaltsevo in Oost-Oekraïne wordt ook morgen een staakt-het-vuren in acht genomen, zodat mensen kunnen worden geëvacueerd.

Vandaag zijn inwoners van Debaltsevo ook al opgehaald met bussen om ze naar veiliger gebied te brengen. In de bussen was plaats voor duizend bewoners van de Oost-Oekraïense stad. Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid zijn maar enkele tientallen mensen meegegaan en is de evacuatie grotendeels mislukt. 

Mensen konden naar Artjomovsk worden gebracht, waar het Oekraïense leger het voor het zeggen heeft. Maar ze konden ook kiezen om naar Donetsk, in rebellengebied, te gaan. Mensen van de OVSE waren aanwezig om de mensen te begeleiden. 

Volgens de separatisten hebben de Oekraïense autoriteiten de mensen in Debaltsevo niet goed ingelicht over de evacuatie.  

Corridor

Voor de evacuatie is een speciale corridor ingericht. De pro-Russische separatisten hebben voor die routes een tijdelijk staakt-het-vuren ingesteld en het regeringsleger heeft daarmee ingestemd. 

Inwoners van de Oost-Oekraïense stad Debaltsevo proberen weg te komen. Er heerst nu een wapenstilstand, maar de afgelopen weken is er zwaar gevochten. De stad is van strategisch belang, omdat het de steden Donetsk en Loegansk met elkaar verbindt.

Verder ligt er een belangrijk spoorwegstation dat de steden Donetsk en Loegansk met elkaar verbindt. Die steden zijn in handen van de rebellen. Bij Donetsk leverden het leger en de rebellen vanochtend nog strijd. 

Koud

De evacuatie uit Debaltsevo is hard nodig. In de schuilkelders van de stad is het te koud om te blijven. Er is geen elektriciteit, geen verwarming en geen stromend water.

STER reclame