Oppositie vindt zorgplan nog onduidelijk

Fractieleider Slob van de ChristenUnie vindt het nieuwe zorgplan van minister Schippers op veel punten "nog erg onduidelijk". "In de brief staan veel veronderstellingen waarvan wij ons afvragen of die in de praktijk zullen werken."

Slob wijst bijvoorbeeld op de beloning van verzekeraars die chronisch zieken aantrekken. "Ik vraag me zeer af of en hoe dat in de praktijk gaat werken."

De ChristenUnie-voorman vindt het ook onbevredigend dat Schippers onderdelen van het plan invoert via een Algemene Maatregel van Bestuur, waardoor de Tweede en Eerste Kamer gepasseerd kunnen worden.

Hij zegt dat het wat hem betreft niet om een hamerstuk gaat. "Dit vraagt om een uitgebreide behandeling."

Ook bij ogenschijnlijk goede maatregelen, luistert de uitwerking natuurlijk nauw.

Kees van der Staaij, fractievoorzitter SGP

Bestuderen

Ook Kees van der Staaij van de SGP - die het kabinet met de ChristenUnie en D66 een aantal keren aan een meerderheid in de Eerste Kamer heeft geholpen - vindt het plan niet helder.

Hij wil de inhoud "eens heel goed bestuderen". "Het is een heel pakket aan maatregelen waarmee het kabinet gekomen is. Ook bij ogenschijnlijk goede maatregelen, zoals het versterken van de kwaliteit, luistert de uitwerking natuurlijk nauw."

PvdA-Kamerlid Bouwmeester is tevreden over de aanpassingen. Zij vindt het goed dat het eigen risico fors omlaag kan. "Dat is goed nieuws voor mensen die veel zorg nodig hebben."

De PvdA vindt het ook goed dat de vrije artsenkeuze blijft zoals die nu is. "Daar verandert niks aan." De inperking van de vrije artsenkeuze was het belangrijkste struikelblok voor de drie PvdA-senatoren die in december tegen de zorgwet stemden.

Voorbarig

GroenLinks-Kamerlid Ellemeet ziet een duidelijk verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke wettekst voor mensen met een chronische ziekte. Maar ze vindt het nog niet ver genoeg gaan. "Dat de korting van zorgkosten voor chronisch zieken wordt gekoppeld aan de gecontracteerde zorg vind ik voorbarig en onwenselijk."

Ellemeet vindt ook dat de minister nog te weinig doet aan de macht van zorgverzekeraars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl