Turkije niet naar VN-conferentie vanwege Israël
Turkije doet zaterdag niet mee aan de Veiligheidsconferentie van de VN in München. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu heeft gezegd dat hij niet wil deelnemen aan een vergadering waar ook Israël aanwezig is.
De relatie tussen Israël en Turkije is gespannen sinds 2010 toen Israëlische soldaten op een schip negen Turkse activisten doodden die deel uitmaakten van een hulpkonvooi dat goederen wilde brengen naar de Gazastrook.
Turkije was wel van plan naar de conferentie te komen, zei Cavusoglu, maar zag daarvan af toen op het laatste moment ook Israëlische deelnemers aan de vergadering werden toegevoegd.
Cavusoglu benadrukte dat het wegblijven van Turkije niets te maken heeft met de relatie van dat land met Duitsland, waar de conferentie wordt gehouden.
Veiligheidsconferentie
Twintig regeringsleiders en zo'n zeventig ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie uit tachtig landen zijn dit weekend in de Zuid-Duitse stad München om de Veiligheidsconferentie van de VN bij te wonen. Nooit eerder hebben zoveel hooggeplaatste politieke leiders toegezegd aanwezig zijn.
De centrale thema's van de conferentie zullen daaraan hebben bijgedragen. Er wordt gesproken over twee grote brandhaarden van dit moment, Oekraïne en het Midden-Oosten.
Verwacht worden onder andere de Duitse bondskanselier Merkel, de Amerikaanse vice-president Joe Biden en de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Irak stuurt premier Abadi, Libanon premier Salam en Iran stuurt zijn minister van Buitenlandse Zaken Zarif.
Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en de Oekraïense president Porosjenko staan op de gastenlijst. "Na de bemoeienissen van Hollande en Merkel is dit de eerste gelegenheid waar de Russen en de Oekraïners elkaar weer kunnen ontmoeten", zegt NOS-correspondent Jeroen Wollaars. "En waar ze over de opbrengst kunnen gaan praten."