Het Goudse college van Burgemeester enWethouders wil een grote moskee op het terrein van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne. ANP

VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP willen dat de bouw van de omstreden moskee in Gouda voorlopig niet doorgaat. De partijen willen eerst inzicht in een onderzoek dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft laten doen naar financiering van Nederlandse moskeeën vanuit het buitenland. "Ik vind dat de minister moet ingrijpen", zegt CDA-Kamerlid Oskam. 

In Gouda is veel verzet tegen de komst van een grote moskee op het terrein van de leegstaande Prins Willem-Alexanderkazerne in Gouda-Noord. Veel omwonenden vrezen voor overlast van de "megamoskee".

Het college van Burgemeester en Wethouders is voor het plan om drie bestaande moskeeën samen te brengen op het kazerneterrein. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan. 

CDA, ChristenUnie en SGP willen zeker weten dat de bouw van de moskee niet betaald wordt door extreem-islamitische financiers in het buitenland.  "We willen duidelijkheid, zeker nu we zien hoe gevaarlijk het jihadisme is," zegt CU-Kamerlid Segers. "Welke geldstromen komen naar Nederland en welke potentieel gevaarlijke ideologie zit er achter?"

Kamer wil nu geen grote moskee in Gouda

We willen duidelijkheid, zeker nu we zien hoe gevaarlijk het jihadisme is.

Gert-Jan Segers, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie

In mei 2013 heeft de Tweede Kamer op verzoek van de ChristenUnie het kabinet om een onderzoek gevraagd naar de "financiering van moskeeverenigingen en andere organisaties vanuit 'onvrije landen'". 

Het rapport zou klaar zijn, maar gaat pas in maart naar de Tweede Kamer. De oppositiepartijen vinden dat te laat. De gemeente Gouda heeft ook een onderzoek gedaan naar de moskeeverenigingen, maar daar willen de oppositiepartijen niet op afgaan. "We weten niet wat ze hebben onderzocht en wat hun vraagstelling is," zegt Oskam. 

STER reclame