EPA

Kerak rouwt. Het geboortedorp van de Jordaanse piloot die door IS levend werd verbrand, houdt vandaag een herdenkingsbijeenkomst. Er is een grote tent opgezet, meldt correspondent Sander van Hoorn. 

Koning Abdullah is inmiddels aangekomen, ook het halve Jordaanse parlement is aanwezig. Zojuist vlogen Jordaanse gevechtsvliegtuigen over het dorp om de piloot te eren.  

Jordaanse koning bij herdenking

Jordanië heeft wraak gezworen voor de executie van piloot Moaz al Kassasbeh. "Hij stierf voor ons, voor Jordanië. We zijn allemaal één. IS moet branden in de hel, ze moeten allemaal dood. Zo gaan de gesprekken op straat in Amman", vertelt van Hoorn.

Dat is opvallend, want voorheen waren veel Jordaniërs tegen de oorlog met IS. Van Hoorn: "'Het is niet onze oorlog', zeiden ze. 'Waarom zouden we zij aan zij vechten met de Amerikanen, terwijl onze soennitische geloofsgenoten worden aangevallen, ook al zijn we het niet altijd met ze eens.'" 

Steun

Dat lijkt nu veranderd. "De gruwelijkheid van de beelden heeft denk ik veel mensen in het kamp geduwd dat de oorlog op dit moment steunt", zegt van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal.

Correspondent Sander van Hoorn peilt de reacties op straat in Amman.

Koning Abdullah liet eerder weten dat de reactie van het Jordaanse leger hevig zal zijn. Twee terroristen zijn inmiddels geëxecuteerd. Dat is nog maar een begin. Veel Jordaniërs willen dat het leger doorgaat met de bombardementen. 

Gaat Abdullah vechten?

Geruchten dat de koning zelf, als getraind gevechtspiloot, zou gaan deelnemen aan de bombardementen, worden tegengesproken door een regeringswoordvoerder. 

De verhalen werden aangewakkerd door een foto die het hof online plaatste toen bekend werd dat Kassasbeh was vermoord: Abdullah in zijn gevechtstenue.  

STER reclame