NOS Voetbal

Gehavend Ajax uit op revanche in Arena

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ajax zoekt antwoorden voor slechte spel

Juist in de fase dat Ajax zich geen verliespartij meer kan permitteren, wordt de regerend landskampioen getroffen door blessures bij een aantal belangrijke spelers. Davy Klaassen kampt wederom met een buikkwetsuur en Thulani Serero heeft een liesblessure. Beide middenvelders kunnen vanavond tegen AZ niet in actie komen. 

De grote vraag in aanloop naar de confrontatie met AZ is wie er bij Ajax in het doel staat. Jasper Cillessen verliet woensdag ziek het trainingscomplex De Toekomst. Wanneer hij ontbreekt, zal vermoedelijk de 18-jarige Kameroener Andre Onana, die overgenomen is van Barcelona, debuteren in de Amsterdam Arena.

Coach Frank de Boer, die gisteren langdurig met zijn selectie de schamele resultaten van de laatste weken besprak, kan vanavond wel beschikken over zijn nieuwe aankoop Daley Sinkgraven. "Het was een hele puzzel, maar ik ben er wel uit", zei De Boer.

Compliment

De 19-jarige Sinkgraven werd afgelopen weekeinde overgenomen van Heerenveen en moet mede zorg dragen voor een beter voetballend Ajax, dat in de voorbije twee duels met Feyenoord en Vitesse niet scoorde.

"Dat zorgt wel voor een beetje extra druk, maar het is een mooi compliment", zei Sinkgraven. "Vorig jaar rond deze tijd zat ik nog in de A1 van sc Heerenveen, dus het gaat hartstikke snel. Ik voel me hier hartstikke goed en denk dat ik hier goed pas tussen de technisch vaardige voetballers."

Mogelijk krijgt Sinkgraven al direct een basisplaats. Volgens De Boer is hij al klaar voor het grote werk. "Anders hadden we hem nog bij Heerenveen gestald. We hebben hem gehaald in de overtuiging dat hij direct kan spelen als de nood aan de man is", aldus De Boer.

"Daley is een speler met gogme, zowel verdedigend als aanvallend. Als linksbuiten vulde hij het op zijn eigen manier in, maar hij kan links aanvallend of controlerend uit de voeten. Hij is daar nuchter genoeg voor." 

Belangrijke pionnen

Ook AZ ontkomt zo kort na de winterstop niet aan blessures bij belangrijke pionnen. Middenvelder Celso Ortiz staat tenminste zes weken buitenspel. De Paraguayaanse international brak afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Heracles het spaakbeen van zijn linkerarm en is daar inmiddels aan geopereerd. 

Zijn vervanger Viktor Elm heeft een bovenbeenblessure en is ook niet inzetbaar. Bij AZ maakt de 18-jarige Stijn Spierings zijn debuut in de selectie. 

Na een aantal teleurstellende resultaten heeft Van den Brom het systeem weer gewijzigd. AZ hanteerde voor de winterstop een 4-4-2- systeem, mede omdat spits Steven Berghuis lange tijd niet inzetbaar was.

Speelwijze

Van die speelwijze is de trainer teruggekomen, omdat er nauwelijks kansen werden gecreëerd. Van den Brom laat zijn ploeg nu weer met drie spitsen aantreden, waarbij de vleugels worden bezet door Berghuis en Hupperts en de Amerikaanse IJslander Aron Johansson als centrale aanvaller fungeert.

Van den Brom waakt voor revanchegevoelens bij Ajax. "Ajax zal extra gemotiveerd zijn na hun nederlaag tegen Vitesse. Die ervaring heb ik daar. Als ze een keer verliezen is het hommeles, dat wordt niet geaccepteerd", aldus Van den Brom.

"Ze hebben het momenteel moeilijk, mede ook door blessures. Het fijne is dat we tegen Ajax weten waar we aan toe zijn: ze spelen altijd op dezelfde manier.”

STER reclame