Kenneth Vermeer kijkt schuldbewust

Heerenveen profiteert van fouten Feyenoord

sc Heerenveen heeft in een heerlijke wedstrijd in het eigen Abe Lenstra-stadion met 3-1 gewonnen van Feyenoord. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges is nu zeven duels ongeslagen. De Friezen leden hun laatste nederlaag op 29 november, toen Heracles Almelo in Heerenveen met 1-0 won. Voor Feyenoord was het de tweede nederlaag in vijftien wedstrijden.

Vanaf het begin werd het publiek vermaakt met spektakel voor beide doelen. Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt stopte een schot van Jens Toornstra en kreeg bij een kopbal van Lex Immers hulp van Joost van Aken in de doelmond. Immers had eerder uit een vrije trap van Toornstra wel raak gekopt, maar toen werd zijn treffer afgekeurd wegens buitenspel.

Balverlies

Aan Friese kant was Marten de Roon dicht bij succes met een vrije trap, die gestopt werd door Kenneth Vermeer. Joey van den Berg ging na knullig balverlies van Terence Kongolo alleen op de Feyenoord-doelman af, maar Sven van Beek voorkwam met een sterke tackle onheil voor de Rotterdammers.

Na bijna een half uur kwam Feyenoord op voorsprong. Khalid Boulahrouz bediende met een mooie steekpass Colin Kazim-Richards, die met een fenomenale uithaal doel trof. Simon Thern tekende kort voor rust met een bekeken schuiver voor de gelijkmaker. Eerder had de Zweedse vervanger van de naar Ajax vertrokken Daley Sinkgraven de paal al geraakt.

Larsson beslist duel

In de tweede helft kreeg Heerenveen al snel een aardige kans op de 2-1, maar Mark Uth en Luciano Slagveer liepen elkaar in de weg, waardoor Feyenoord met de schrik vrij kwam. De Friezen kwamen zo'n tien minuten later wel op voorsprong, met dank aan Vermeer, die zich verkeek op een niet onhoudbaar afstandsschot van Sam Larsson.

Luttele minuten na de 2-1 was er aan de andere kant weer spektakel te zien toen Kazim-Richards van dichtbij tegen de paal kopte, zij het in buitenspelpositie. De aanvaller kreeg later een enorme kans om Feyenoord op 2-2 te brengen, maar uit een voorzet van Immers kopte hij naast.

Slotfase

Nauwelijks een minuut na ontsnapt te zijn aan de gelijkmaker, kwam Heerenveen op 3-1 en weer was Larsson trefzeker. Ditmaal gaf de Feyenoord-defensie hem te veel ruimte en wipte hij de bal over Vermeer, die kort daarna een vierde Friese treffer voorkwam toen Slagveer op hem af stormde.

In de slotfase mochten aanwinsten Lerin Duarte en Henk Veerman hun debuut maken bij Heerenveen. De laatste was in de extra tijd nog dicht bij de 4-1, maar Vermeer stond in de weg.