IS-strijders bij restanten van het toestel van de Jordaanse F-16-piloot AFP

Jordanië wil een grotere rol vervullen binnen de internationale coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat. Een woordvoerder van de regering heeft laten weten dat alle militaire opties in beeld zijn. 

"We praten momenteel over een versterkte inzet van de coalitie om extremisme een halt toe te roepen en Islamitische Staat uit te schakelen", aldus de woordvoerder.   

Ophef

De bekendmaking komt een dag nadat bekend werd dat IS een gevangen Jordaanse piloot levend heeft verbrand. Het nieuws heeft in Jordanië tot enorme ophef geleid. 

De piloot deed in december vorig jaar in een F-16 mee aan een luchtaanval op IS, toen zijn toestel neerstortte. Hij werd direct gevangengenomen door IS-militanten. Volgens Jordanië is de piloot begin januari al gedood. 

Koning Abdullah is vandaag voortijdig teruggekeerd van zijn bezoek aan de VS en heeft direct op het hoogste niveau overlegd over de veiligheidssituatie. 

Coalitie

Jordanië maakt deel uit van de coalitie die onder leiding van de VS luchtaanvallen uitvoert op doelen van IS in het noorden van Irak. De Nederlandse militairen die bij de operaties zijn betrokken, zijn gestationeerd in Jordanië.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) trekken zich voorlopig terug uit die coalitie, heeft het land vandaag bekendgemaakt. De Emiraten vrezen voor de veiligheid van hun piloten. 

De VAE wil dat de vliegtuigen die gevangen piloten moeten bevrijden, dichter bij het front worden gestationeerd. Die staan nu op een basis in Koeweit.    

STER reclame