Geregeld worden olieraffinaderijen aangevallen door militanten
NOS Nieuws

Weer aanval militanten op olieveld in Libië

In Libië hebben militanten een olieveld in het midden van het land bestormd. Het veld wordt geëxploiteerd door het Franse oliebedrijf Total en het Libische staatsoliebedrijf.

Er zouden vijf doden zijn, allemaal Libiërs. Total had zijn medewerkers al weggehaald.

De bestorming van het olieveld al-Mabrook, ten zuiden van de stad Sirte, was afgelopen nacht. Het staatsoliebedrijf heeft geen details over de aanval bekendgemaakt, maar in beveiligingskringen spreekt men van vijf doden, vijf gegijzelde werknemers (twee uit de Filipijnen en drie uit Nigeria) en twee gegijzelde Libische bewakers.

"Wij hebben geen controle meer over het veld," zegt Ali al-Hassi, een woordvoerder van een oliebeveiligingsbedrijf in Libië. Het olieveld al-Mabrouk behoort tot de belangrijkste olievelden in Libië en produceerde veertigduizend olievaten per dag. Sinds december lag de productie stil maar veel werknemers waren nog op het bedrijf.

Sinds dictator Kadhafi vier jaar geleden ten val werd gebracht, heerst er chaos in Libië. Militanten en het regeringsleger vechten om de macht en de olievoorraden. De olieproductie in het land liep terug van 1,6 miljoen vaten per dag naar 350.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl