NOS Nieuws

Middelbare scholen willen extra toets basisonderwijs

Middelbare scholen willen toetsresultaten zien om te bepalen of ze een basisschoolleerling wel willen hebben. De Cito-toets is dit jaar in april, maar op 1 maart moeten alle basisscholen al een advies aan hun leerlingen hebben gegeven. Dat betekent dat voortaan het advies van de leraar in groep 8 van de basisschool doorslaggevend is en niet de uitkomst van de Cito-toets.

Het advies van de basisschool wordt wel overgenomen, zeggen de middelbare scholen. Maar ze willen wel zien dat het advies is onderbouwd met toetsresultaten van enkele jaren.

Volgens de Landelijke Ouderraad willen middelbare scholen meer houvast en daarom zoeken ze alternatieven. Ouders zijn er bang voor dat de uitslag van de toets in april alsnog meetelt voor middelbare scholen.

"Wij willen dat het schooladvies gedegen tot stand komt. De basisschool heeft er veel ervaring mee", zei Petra Hietbrink van de Landelijke Ouderraad in het NOS Radio 1 Journaal.

Vertrouwen

Volgens de Landelijke Ouderraad moeten middelbare scholen erop vertrouwen dat een basisschool na acht jaar wel weet wat een kind aankan en is onderbouwing met toetsresultaten dus niet nodig.

Sommige middelbare scholen zouden de toetsresultaten van de afgelopen drie jaar willen inkijken. Op basis daarvan willen ze het schooladvies kunnen aanpassen, maar dat mag volgens de Landelijke Ouderraad niet, omdat alleen de basisschool over het advies gaat.

Reactie Landelijke Ouderraad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl