Het grootste probleem zit in de zakelijke markt
NOS Nieuws

KPN: dalende omzet en winst in 2014

Telecombedrijf KPN heeft in 2014 de omzet met 5 procent zien dalen tot iets meer dan 8 miljard euro. De nettowinst daalde met 18 procent naar 239 miljoen euro.

In het vierde kwartaal kwam wel een einde aan de voortdurende daling van de omzet. Het aantal klanten nam sterk toe. Het telecombedrijf wist de opbrengsten in die laatste drie maanden op peil te houden op 2,07 miljard euro. Onder de streep resteerde in het vierde kwartaal nog wel een verlies van 37 miljoen euro, maar dat was wel twee derde minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Zakelijke markt

Het grootste probleem zit in de zakelijke markt. Door de crisis zijn meer bedrijven failliet en daardoor is er minder bedrijvigheid. Er wordt minder gebeld, minder gesurft op internet en er worden minder andere diensten afgenomen.

Omdat de omzet van KPN onder druk staat, zijn recent al twee reorganisaties aangekondigd. Tot 2015 verdwijnen er tussen de 1500 en 2000 banen, plus de aankondiging afgelopen december dat nog eens bijna 600 banen geschrapt worden bij de afdeling Zakelijke Markt.

KPN denkt dat de bedrijfswinst de komende maanden nog onder druk blijft staan, maar verwacht dat tegen het einde van het jaar de winst stabiliseert.

De resultaten worden gedrukt door de investeringen die we doen om het aantal klanten weer laten groeien.

Eelco Blok - topman KPN
Interview Eelco Blok

Jolande Sap

KPN maakte vanochtend ook bekend dat het voormalig partijleider van GroenLinks, Jolande Sap, wil benoemen in de raad van commissarissen. Sap, die wordt voorgedragen vanwege het terugtreden van Tini Hooymans, is momenteel voorzitter van de raad van toezicht van gezondheidsinstelling Arkin en partner bij Camunico. De centrale ondernemingsraad van KPN steunt de voordracht.

Klant tevreden

KPN-topman Eelco Blok toonde zich in het NOS Radio 1 Journaal niet ontevreden over de resultaten: "Het gaat goed met KPN en het gaat volgens plan. We krijgen meer klanten, we scoren hoog als het gaat om klanttevredenheid en financieel gaat het ook langzaam beter. Kortom, de trend is goed."

Hij ziet 2014 als een overgangsjaar. "We gaan naar een fase waarin KPN ook financieel weer zal groeien."

Nieuw banenverlies bij de telecomgigant zit er volgens Blok voorlopig niet in. "Het blijft bij de aangekondigde 1500 tot 2000 banen vorig jaar en de bijna 600 banen bij de zakelijke tak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl