Puzzelend Heerenveen ontvangt Feyenoord

tijd van publicatie
ANP

Terwijl Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges moet puzzelen om het vertrek van Daley Sinkgraven vanavond op te vangen, kan Fred Rutten met tegenstander Feyenoord gewoon verder op de vertrouwde weg.

Sinkgraven was voor de winterstop een van de sterkste spelers bij Heerenveen, maar toch liet Heerenveen hem voor een miljoenenbedrag vertrekken naar Ajax. Trainer Lodeweges toont zich realistisch, al werd hij wel verrast: "Ik had wel verwacht dat Daley Sinkgraven van de zomer weg zou gaan, maar het is in een stroomversnelling gekomen. We hebben eigenlijk ook wel adequaat gereageerd met het halen van Lerin Duarte."

Dan is dat zo aantrekkelijk voor de club, dat je dat niet kunt weigeren.

Dwight Lodeweges

"Spelers willen zelf ook wat. Hij had nog een aantal jaren te gaan, maar als zo’n speler zo graag naar Ajax wil is het lastig tegen te houden. Het heeft ook met geld te maken. Er wordt een mooi bedrag geboden voor een speler die nog niet eens een jaar in de eredivisie heeft gespeeld. Dan is dat zo aantrekkelijk voor de club, dat je dat niet kunt weigeren. Dat moet je gewoon toestaan," concludeert Lodeweges.

Tegenstander Feyenoord zette juist alles op alles om de selectie tijdens de transferperiode bij elkaar te houden. "Wij hoeven niet meer te verkopen", zegt technisch directeur Martin van Geel, die Engelse aanbiedingen ontving voor reservespelers Tonny Vilhena en Michell te Vrede. Middenvelder Vilhena kon naar Southampton, terwijl aanvaller Te Vrede in de belangstelling stond van Wigan Athletic.

De reservespelers bleven in De Kuip, omdat Feyenoord financieel gezond is geworden in de afgelopen seizoenen. "Het was nu onze zaak om de selectie van achttien, negentien man bij elkaar te houden. Dat is gelukt en de kracht moet zitten in continuïteit. Om door te groeien waar we de laatste maanden mee bezig zijn", aldus Van Geel.

Ik vind het vooral een positief signaal dat we erin zijn geslaagd om deze groep bij elkaar te houden.

Feyenoord-trainer Fred Rutten

Trainer Fred Rutten sluit zich aan bij de visie van zijn technisch directeur. Hij is dan ook niet teleurgesteld dat er in de transferperiode geen spelers zijn bij gekomen. "Ik heb duidelijk aangegeven dat ik de selectie zo wilde houden. Dat is gelukt en daar ben ik blij mee", stelt Rutten. "Ik vind het vooral een positief signaal dat we erin zijn geslaagd om deze groep bij elkaar te houden."

Het was een veelbewogen transferperiode voor Heerenveen, want de club liet naast Daley Sinkgraven nog twee andere spelers gaan. De Deense aanvaller Thomas Dalgaard werd verhuurd aan Odense BK en de Finse verdediger Jukka Raitala mocht transfervrij weg. Naast middenvelder Lerin Duarte, gehuurd van Ajax, kwamen spits Henk Veerman en verdediger Robert van Koesveld naar Friesland.

Dwight Lodeweges en Fred Rutten na de vorige ontmoeting tussen Heerenveen en Feyenoord. ANP

Duarte en Veerman buiten basis

Trainer Lodeweges verklapte dinsdag dat hij Lerin Duarte en Henk Veerman nog buiten zijn basisformatie houdt. Beide nieuwelingen starten op de bank. De oefenmeester houdt rekening met een zware thuiswedstrijd voor zijn ploeg. "Feyenoord heeft stappen gemaakt en zal gebrand zijn Ajax van de tweede plaats te stoten", blikte hij vooruit.

Bij Feyenoord kan Fred Rutten niet beschikken over Luke Wilkshire. De rechtsback liep zondag in het duel met ADO Den Haag een hamstringblessure op. "De ernst is lastig in te schatten. Het lijkt minder erg dan de vorige keer", zei Rutten dinsdag. De Australische voetballer stond in de eerste seizoenshelft een maand aan de kant met eveneens een kwetsuur aan een hamstring.

STER reclame