Koning Jordanië veroordeelt 'laffe terreurdaad'

Koning Abdullah: dit zal ons sterker maken

De koning van Jordanië heeft fel gereageerd op de wrede moord op een Jordaanse gevechtspiloot door terreurbeweging IS. "Dit is een laffe terreurdaad van een groepering die niets met de islam te maken heeft", zei koning Abdullah in een korte tv-toespraak.

"Het is de plicht van alle Jordaniërs om nu een eenheid te vormen. Zo tonen wij de ware aard van ons volk. Dit zal ons sterker maken", zei hij. Koning Abdullah keert vanwege de dood van de piloot eerder terug van een bezoek aan de VS.

Eerder reageerde ook het Jordaanse leger op de verbranding van de piloot. De strijdkrachten beloofden gepaste wraak. "Het bloed van de martelaar zal niet vergeefs gevloeid hebben en onze wraak zal de omvang van de pijn hebben die alle Jordaniërs is toegebracht", aldus een legerwoordvoeder.

Executies

Jordanië zal als reactie meerdere veroordeelde terroristen executeren. Mogelijk gebeurt dat binnen enkele uren.

Onder hen is de Iraakse Sajida al-Rishawi. Enkele dagen geleden werd er nog onderhandeld over haar vrijlating uit de dodencel. In ruil voor Rishawi zou de Jordaanse piloot moeten vrijkomen.

Jordanië maakt deel uit van de coalitie die doelen van IS bombardeert. De Jordaanse gevechtspiloot werd eind december gevangengenomen, nadat zijn toestel in Syrië was neergestort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl