De replica van het schip in Lelystad
NOS Nieuws

Australiërs vinden skelet Batavia-opvarende

Australische wetenschappers hebben op een eilandje het skelet gevonden van een opvarende van de Batavia. Het Nederlandse vlaggenschip van de VOC verging in 1629 toen het schipbreuk leed voor de Australische westkust.

Bij de scheepsramp verdronken ongeveer 40 van de ruim 300 opvarenden. De overlevenden zwommen naar Beacon Island, vanwaar de kapitein met enkele anderen in sloepen naar Batavia (het huidige Jakarta) voer om redding te halen.

Toen ze na twee maanden terugkwamen, was er een slachtpartij geweest onder de achterblijvers. Een muitende koopman had met enkele handlangers zo'n 120 opvarenden om het leven gebracht. Uiteindelijk werden de muiters ter dood veroordeeld en opgehangen.

Kogels

De afgelopen decennia zijn op Beacon Island vaker menselijke resten van slachtoffers gevonden. Na de toevallige vondst van een tand, in 2013, breidden wetenschappers hun onderzoek uit. Het leidde tot de ontdekking van een skelet, anderhalve meter diep in de grond begraven.

De onderzoekers hopen dat de vondst meer duidelijkheid schept over wat er precies is gebeurd op Beacon Island. Niet ver van het gevonden skelet zijn twee musketkogels gevonden.

Musea

Het wrak van de Batavia is in 1963 teruggevonden. Delen ervan worden tentoongesteld in twee Australische musea. Een replica ligt in Lelystad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl