Reshmie Oogink
NOS Sport

Taekwondoka Oogink kan de top aan, ook in Rio

De fitnessruimte in de IISPA-hal in Almelo is bepaald niet ruim bemeten. Maar Reshmie Oogink heeft, omgeven door hometrainers en loopbanden, aan een aantal vierkante meters genoeg om haar training af te werken.

Trainen, dat is voor de 25-jarige taekwondoka: sparren, sparren, sparren. Met haar coach Nelson Saenz Miller en met haar vaste trainingspartner én broer Michael. Ze begint rustig aan. Trapje hier, schopje daar, terwijl Miller met gemak de klappen opvangt.

Maar gaandeweg de training gaat het tempo omhoog en slaat Oogink met geheven been toe, terwijl ze luide kreten slaakt. "Een beetje geluid hoort erbij."

In the family

Taekwondo werd haar met de paplepel ingegoten. Vader en moeder beoefenden de vechtsport allebei, net als haar broer. "Dus it’s in the family", zegt ze.

Zelf begon de taekwondoka op vijfjarige leeftijd en in de twintig jaar die ze nu actief is, kende ze pieken, maar ook dalen. "Blessures bijvoorbeeld, maar ook trainers met wie het niet klikte."

Oogink zette door en is inmiddels uitgegroeid tot de personificatie van dames-taekwondo in Nederland. Het is illustratief dat zij bij het afgelopen NK niet in actie hoefde te komen om de nationale titel te bemachtigen. "Er waren geen tegenstanders. Wellicht omdat ik ingeschreven stond en mensen dan wegblijven. Het kan ook zijn dat mensen blessures hadden."

Oogink kan alleen maar hopen dat het deelnemersveld komend jaar groter is. "Want deze titel zegt me niet zoveel."

Olympisch kampioen verslagen

Internationaal maakt Reshmie Oogink inmiddels furore. Afgelopen maand won ze twee prestigieuze toernooien, de US Open en de Grand Prix Finale in Mexico. "Bij die Grand Prix finale stond de top-8 van de wereld. Daar heb ik ook de Olympisch kampioen verslagen."

Door de successen klom Oogink op naar de tweede plaats op de wereldranglijst. Dat biedt perspectieven voor de Olympische Spelen van 2016. De top-6 van de mondiale ranglijst mag daar uiteindelijk naartoe.

"Voor mij is het nu zaak die positie in de top-6 vast te houden. Dat doe ik door veel toernooien te draaien. Dat zijn er dit jaar elf, waaronder het WK en de Europese Spelen."

Als Reshmie Oogink erin slaagt zich te plaatsen voor Rio 2016, dan ziet ze zichzelf meteen ook als medaille-kandidaat. “Van al die meiden in de top heb ik wel eens gewonnen of verloren. De kansen zijn er gewoon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl