NOS Nieuws

Lokale partijen klaar voor macht in provincie en Senaat

Veel lokale partijen bundelen hun krachten om hun invloed te vergroten in de provincies en de Eerste Kamer. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad.

Zeker 150 lokale partijen (één op de zes) werken samen bij de komende Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart om hun brede electorale steun te kunnen vertalen in provinciale en landelijke macht. Volgens de NRC is het voor het eerst dat de lokalen een serieuze gooi naar de macht doen.

Sterk Lokaal

Ze doen in elf provincies aan de verkiezingen mee met lijsten als Groninger Belang, Sterk Lokaal (Drenthe) en Lokaal Brabant. Alleen in Friesland komt geen gezamenlijke lijst van lokale partijen.

Aangezien de provinciale volksvertegenwoordigers op 26 mei de Eerste Kamer kiezen, is de kans groot dat de lokale partijen ook zetels krijgen in de senaat. Volgens NRC Handelsblad kan dat de problemen van het kabinet vergroten. De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben daar nu al geen meerderheid.

Frustrerend

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen haalden de lokale partijen bijna 30 procent van de stemmen. In provinciehuis en Senaat bezetten landelijke partijen nog altijd meer dan 98 procent van de zetels. Dat frustreert de lokalen en heeft ze doen besluiten samen op te trekken.

Wat veel lokale partijen bindt, is dat ze het gevoel hebben dat gemeenten niet serieus worden genomen door de provincies en het Rijk. Ze vinden bijvoorbeeld dat gemeentelijke fusies worden doorgedrukt tegen de wens van de inwoners in en dat gemeenten onvoldoende geld krijgen om nieuwe taken uit te voeren.

Windmolens

Tegelijkertijd zijn er grote verschillen tussen de lokale partijen, schrijft NRC Handelsblad. Zo zijn sommige partijen erg pro-milieu, terwijl andere zich juist verzetten tegen de komst van windmolens. "Dat kan wel eens spannend worden", zegt hoogleraar regionaal bestuur Marcel Boogers in de krant.

Maar de verschillen zijn volgens hem niet onoverkomelijk, want: "Politiek is altijd een uitruil van belangen. Het alternatief is dat de lokalen helemaal niet meepraten in het provinciehuis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl