1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Nederlandse journaliste in Turkije aangeklaagd

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink wordt in Turkije aangeklaagd voor propaganda voor de Koerdische beweging PKK, melden Turkse media. De openbaar aanklager zou tussen de één en vijf jaar cel tegen haar willen eisen.

Geerdink woont in Diyarbakir en schrijft veel over de Koerdische kwestie. Ze werd op 6 januari opgepakt en enkele uren verhoord. Dat gebeurde op de dag dat minister Koenders van Buitenlandse Zaken in Turkije op bezoek was bij zijn Turkse ambtgenoot. Onder druk van Koenders werd Geerdink toen vrijgelaten.

In de Tweede Kamer wordt gepleit voor nieuwe actie van Koenders. "Hij moet zo snel mogelijk de Turken om opheldering vragen'', zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops. Zijn collega Harry van Bommel van de SP wil dat Koenders zorgt voor goede rechtsbijstand en erop toeziet dat Geerdink een eerlijk proces krijgt.

Documenten

Geerdink zelf wist volgens diverse bronnen vandaag nog van niets. "Ik ga morgen met mijn advocaat naar de rechtbank om de documenten te zien", zei ze tegen het ANP.

De journalistenvereniging NVJ noemde de arrestatie van Geerdink in Turkije vorige maand al zeer alarmerend. Algemeen secretaris Bruning noemde het de zoveelste provocatie van Turkse autoriteiten jegens journalisten. "En Turkije had al een zeer slechte reputatie wat betreft persvrijheid in eigen land."

Bruning maakt zich ook ernstig zorgen over de inval die is gedaan in het huis van Fréderike Geerdink, waarbij mogelijk bronnenmateriaal is meegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl