Van den Doel zal niet snel met zwaailichten aan de achtervolging inzetten
NOS Nieuws

Weginspecteur: eerst veiligheid, dan pas de boete

"We zullen verkeersovertreders niet met de zwaailichten aan gaan achtervolgen", zegt Jan van den Doel van Rijkswaterstaat. Vanaf vandaag mag hij als weginspecteur boetes uitschrijven, maar dat is wat hem betreft geen core business. "Onze eerste prioriteit blijft het zorgen voor veiligheid op de weg", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Verslaggever Mattijs van de Wiel ging vandaag op pad met Van den Doel. Hij is een van de acht inspecteurs van RWS die boetes mogen uitdelen aan weggebruikers die een rood kruis negeren of parkeren op de vluchtstrook. Het gaat om een proef op de snelwegen rond Rotterdam.

Navigatie instellen

Vooral het negeren van het rode kruis ziet Van den Doel vaak gebeuren, maar ook het stilstaan op de vluchtstrook komt steeds vaker voor. "Er zijn nogal wat mensen die op de vluchtstrook stoppen om te bellen of de navigatie in te stellen. Dat is heel gevaarlijk", zegt Van den Doel.

Mocht hij zo'n overtreding zien, dan zal hij niet snel de achtervolging inzetten. "We zullen vooral proberen om overtreders staande te houden bij een wegafzetting. Daar gaan we hen aanspreken en beboeten. Mocht dat niet lukken, dan schrijf ik het kenteken op en krijgen ze de boete later."

Nee, we krijgen echt geen bonus als we veel boetes uitschrijven.

Weginspecteur Jan van den Doel

Samen met zeven collega's kreeg Van den Doel een speciale cursus om boetes uit te mogen schrijven. "We zijn vooral getraind om de rust te bewaren in het bekeuringsgesprek. Als mensen kwaad worden, moeten wij toch bij ons standpunt blijven. Loopt het echt uit de hand, dan kunnen we altijd nog de politie inschakelen."

Op de eerste dag van de proef heeft hij nog geen boetes uitgedeeld. "En nee," benadrukt hij, "we krijgen echt geen bonus als we veel boetes uitschrijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl