Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie ANP

Niet meer bezuinigen bij Veiligheid en Justitie

tijd van publicatie

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen dat er niet verder bezuinigd wordt op Veiligheid en Justitie. Zelfs niet als dat een financieel probleem oplevert op het departement, bevestigen de partijen na berichtgeving in het AD.

Staatssecretaris Teeven heeft mogelijk een gat in zijn begroting doordat de Eerste Kamer tegen de geplande bezuinigingen op de rechtsbijstand (85 miljoen euro) en een verhoging van het griffierecht (32 miljoen) is.

Toch doorgezet

Normaal gesproken moet een ministerie het geld dan ergens anders vandaan halen, maar regeringspartijen VVD en PvdA zijn daar tegen. Ik zie niet waar bij Justitie nog iets kan worden weggehaald", zegt PvdA-Kamerlid Recourt. 

Teeven heeft een deel van de bezuinigingen op de rechtsbijstand via een Algemene Maatregel van Bestuur doorgezet, met als gevolg dat pro deo-advocaten nu een lagere vergoeding krijgen voor hun werk. Onduidelijk is nog wat er met de rest van de bezuinigingen gaat gebeuren.

Populair onderwerp

De VVD pleit er al langer voor om niet meer te korten op de veiligheid. "Het is afwachten wat Teeven nu gaat doen. Maar wat ons betreft is er geen ruimte om er bij Veiligheid en Justitie nog wat af te halen", zegt een woordvoerder. 

Na de aanslagen in Frankrijk en anti-terreuracties in België is veiligheid een belangrijk politiek onderwerp geworden. Anders was dat bij het aantreden van het kabinet, toen vooral economische thema's de boventoon voerden.

Het kabinet moet dit voorjaar beslissen bij welk(e) ministerie(s) geld kan worden weggehaald. 

STER reclame