'Ik weet niet meer wat stilte is'
Marc-Robin Visscher
Verslaggever
Marc-Robin Visscher
Verslaggever
Al jarenlang hoort Karel Gillissen (63) dag en nacht geluiden in zijn hoofd. Dertien jaar geleden begon het: oorsuizen, of tinnitus zoals het officieel heet.
"Je kunt oorsuizen op talloze manieren krijgen. Van geluid, harde muziek en zo, maar ook als bijwerking van medicatie of een verkeerde tandartsbehandeling bijvoorbeeld. Ouderdom speelt ook vaak een rol, dan verzinnen de hersenen als het ware geluiden die ze niet meer kunnen waarnemen."
Ik denk dat ik een bruine ruis met een piep heb.
Gillissen heeft zich laten onderzoeken bij een audiologisch centrum. Daar werd vastgesteld hoe hard het geluid is dat hij hoort: ongeveer 75 decibel. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een gemiddelde stofzuiger.
Er zijn vele vormen van oorsuizen. De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden heeft een cd uitgebracht waarop 166 verschillende geluiden staan, piepen, brommen, fluiten en suizen.
"Ik denk dat ik een bruine ruis met een piep heb, maar dat weet ik niet zeker", zegt Gillissen. "Want ik kan de geluiden op die cd niet goed horen. Met spraak heb ik ook veel moeite. Telefoneren doe ik met een speciale app op mijn telefoon en gehoorapparaten in mijn oren. Radio en televisie kan ik volgen via mijn tablet, die ook is aangesloten op mijn hoorapparaten. Als ik naar een restaurant ga, moet mijn vrouw een microfoontje gebruiken, anders kan ik haar niet verstaan."
Door de tinnitus moest Gillissen stoppen met zijn werk als organisatieadviseur. "Ik had een arbeidsongeschiktheidsverzekering maar die keert niet uit. Tinnitus is niet aantoonbaar, bewijs maar eens dat je het hebt."
De Vereniging voor Slechthorenden heeft deze week uitgeroepen tot Week van het Oorsuizen. Naar schatting een miljoen mensen hebben er in meer of mindere mate last van. Er is helaas niet veel aan te doen. "Je moet er mee leren omgaan", vertelt Gillissen. "Iedereen beleeft geluid anders. Wat voor de een als muziek klinkt, vindt een ander herrie."
Vorig jaar is er een vrouw uit het leven gestapt die een ernstige vorm van oorsuizen had. "Dat heeft onze zaak geen goed gedaan", zegt Gillissen. "Dat was een uitzondering. Hoe triest dat geval ook was, we moeten zeker niet denken dat het maatgevend is voor de problemen die wij ervaren. Ik ben ervan overtuigd dat er altijd mee te leven valt, als je goed begeleid wordt. Maar genezen van tinnitus is helaas nog een utopie. "Ik weet al jaren niet meer wat stilte is. Ik hoor krekels en vogels niet meer. Dat is voorbij."