ANP
NOS Nieuws

Pedofielenvereniging Martijn definitief verboden

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de klacht die pedofielenvereniging Martijn heeft ingediend om het verbod van de club ongedaan te maken, naast zich neergelegd. Daardoor blijft de vereniging verboden. Volgens het hof in Straatsburg was het onduidelijk of de persoon die advocaat Spong vroeg om de klacht in te dienen, namens de vereniging mocht spreken.

De zaak is daardoor uiteindelijk niet in behandeling genomen. Volgens het advocatenkantoor van Spong heeft het Europees Hof zich formalistisch opgesteld. "Het hof zegt eigenlijk dat een verboden vereniging niet vertegenwoordigd kan worden", zegt advocaat Sidney Smeets.

Volgens hem had het hof in Straatsburg een kans om een uitspraak te doen over de vrijheid van vereniging en de vrijheid van meningsuiting. "We hebben de afgelopen weken gezien in Europa dat mensen worden vermoord om hun meningen en in een weerbare samenleving horen ook impopulaire meningen vertegenwoordigd te kunnen worden", zegt Smeets. "Het Europees Hof kreeg nu de ideale kans om daar wat van te vinden."

Definitief verbod

De beslissing van het hof in Straatsburg is medegedeeld aan CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die had gevraagd naar de huidige stand van zaken. Smeets zegt geen bericht van het hof te hebben gekregen. Volgens het hof in Straatsburg klopt dat niet en is advocatenkantoor Spong in oktober al twee keer schriftelijk geïnformeerd.

Vereniging Martijn heeft geen kans meer om opnieuw in beroep te gaan. Een partij heeft na een uitspraak van een Nederlandse rechter een half jaar de tijd om een klacht bij het Europees Hof in te dienen. Die termijn is nu verlopen.

Hoge Raad

Vorig jaar april oordeelde de Hoge Raad dat de vereniging moest worden ontbonden. De hoogste rechter ging daarmee in tegen een uitspraak van het gerechtshof. Dat oordeelde dat de uitingen en gedragingen van Martijn verwerpelijk waren, maar dat er onvoldoende grond was voor een verbod.

De Hoge Raad vond een verbod wel passend "in het belang van de bescherming van de gezondheid en van de rechten en vrijheden van kinderen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl