Nederlands Defensieteam op rampplek

Een Nederlands Defensieteam is op de rampplek van de MH17 in Oost-Oekraïne. Het team vertrok vanmorgen vanuit Donetsk.

De oorlog in het oosten van het land is de laatste weken opgelaaid, maar in het rampgebied is het nu relatief veilig, zegt correspondent David Jan Godfroid. Hij reist met het konvooi mee. "We horen wel de zware artillerie, maar dat is een kilometer of 30 verderop. Dat zijn waarschijnlijk de gevechten bij Debaltsevo, dat vrijwel is omsingeld door de separatisten."

De Nederlandse onderzoekers gaan proberen om stoffelijke resten op te halen. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft al 295 slachtoffers geïdentificeerd, van drie passagiers zijn nog geen stoffelijke resten gevonden. Alle drie hebben ze de Nederlandse nationaliteit.

Wrakstukken

Het Defensieteam wil ook resten van het vliegtuig meenemen die door de plaatselijke bevolking zijn gevonden. Die spullen worden voorlopig opgeslagen in Charkov en nog niet meegenomen naar Nederland, zegt Godfroid.

"De Nederlanders hebben eerder al de onderdelen van het vliegtuig meegenomen naar Nederland die ze van belang achten voor het onderzoek. Ik denk niet dat ze nou elk stukje metaal dat hier gevonden wordt ook nog eens naar Nederland gaan vervoeren, want daar hebben ze in principe niet zoveel aan."

In december kwam een groot konvooi met onderdelen van de Boeing 777 aan in Nederland. Op de vliegbasis Gilze-Rijen worden de wrakstukken onderzocht en wordt een 3D-reconstructie gemaakt. Nabestaanden mogen begin volgende maand de wrakstukken van het vliegtuig bekijken.

STER reclame