ANP

Hennepkwekers hebben vorig jaar meer stroom afgetapt dan een jaar eerder. Volgens energie-brancheorganisatie Netbeheer Nederland is bij opgerolde kwekerijen zo'n 5 procent meer afgetapt, terwijl er minder wietkwekers werden ontdekt dan in 2013.

Naar schatting stelen hennepkwekers in totaal jaarlijks bijna een miljard kilowattuur aan elektriciteit. Dat is net zo veel als alle huishoudens in Den Haag gebruiken per jaar. 

Maatregelen

Illegaal stroom aftappen leidt vaak tot gevaarlijke situaties waarbij brand kan uitbreken, waarschuwt Netbeheer Nederland. De netbeheerders willen dat er maatregelen worden genomen. Zo willen ze dat het verplicht wordt om je te identificeren als je een energiecontract afsluit. Op die manier kunnen de energiebedrijven makkelijker achterhalen wie waar stroom gebruikt.

Energiediefstal neemt toe

Daarnaast moeten opgepakte wiettelers volgens de netbeheerders worden gedwongen om een fraudevergoeding te betalen. Dat moet een soort boete worden waarmee de administratieve kosten van het aftappen worden gedekt. Deze vergoeding is vergelijkbaar met de standaard-boete van 151 euro die winkeldieven moeten betalen bovenop hun strafrechtelijke boete.

Hennepkwekers tappen meer stroom af

STER reclame